bless Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Z racji, że chcę się przesiąść z brekitów na ekstrakty w technologii partial boil. Nie chcę kupować 30L garnka z powodu indukcji. A też nie mam czasu na pełne zacieranie. Poza tym kolega @Jancewicz stosuje ekstrakty od dłuższego czasu i mocno chwali ten sposób. Zastanawiam się nad metodą chłodzenia czy lepiej zlewać wszystko do fermentora i dopiero w fermentorze chłodzić dużą chłodnicą. Czy może jednak lepszym pomysłem byłoby zrobienie małej chłodnicy na 10L garnek. Czyli chłodzimy 10L brzeczki, przelewamy do fermentora i uzupełniamy wodą. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Możesz tak robić, możesz też schłodzić zimną wodą w baniakach 5l z Biedronki i po prostu dodać. Też Ci szybko obniży tempetaturę.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Robiłem zawsze tak: jeden ekstrakt gotowałem z chmielem w 11l wody, następnie po wyłączeniu palnika dodawałem drugi. Gotowaną brzeczkę chłodziłem w zlewie, a po przelaniu do fermentora uzupełniałem do zadanej objętości lub oczekiwanego blg lodowatą wodą. Ten sposób bardzo dobrze mi się sprawdzał. Woda w butelkach, przeważnie z marketu 5 litrowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 5 minut temu, Jancewicz napisał: Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Długo ci zajmuje chłodzenie w wannie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Zimą szybciej bo wodza zimniejsza. Tak z 2 godzinki to minimum. Przedwczoraj 30 litrową warkę schłodziłem do temp. 15C w 3 godziny z tym, że po gotowaniu dodałem prawie 20l zimnej wody źródlanej. Edytowane 26 Marca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Długo ci zajmuje chłodzenie w wannie? Pamiętaj, że chłodząc pełny fermentor w wannie, zajmie Ci to więcej czasu, niż garnek z gotowaną brzeczką. Mniejszą objętość szybciej schłodzisz, a dolewając lodowatej wody uzyskasz nawet temp. zadania drożdży lagerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 7 minut temu, Jancewicz napisał: Zimą szybciej bo wodza zimniejsza. Tak z 2 godzinki to minimum. Przedwczoraj 30 litrową warkę schłodziłem do temp. 15C w 3 godziny z tym, że po gotowaniu dodałem prawie 20l zimnej wody źródlanej. Dlaczego nie chłodzisz brzeczki z garnka tylko od razu 30L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 17 minut temu, Jancewicz napisał: Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Na szybko licząc 6 metrowa chłodnica z 1 cm średnicy zajmuję 0,5L, gdyby skrócić chłodnicę do 2-3m zajmowała by mniej niż 0,25L. co myślicie o takim pomyśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 35 minut temu, bless napisał: Na szybko licząc 6 metrowa chłodnica z 1 cm średnicy zajmuję 0,5L, gdyby skrócić chłodnicę do 2-3m zajmowała by mniej niż 0,25L. co myślicie o takim pomyśle? Brzmi dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 38 minut temu, bless napisał: Dlaczego nie chłodzisz brzeczki z garnka tylko od razu 30L ? Momentalnie zbijam temp. poniżej granicy izomeryzacji alfakwasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Godzinę temu, Jancewicz napisał: Też zastanawiałem się nad chłodnicą ale w 10l garnku zajmie ona dość sporo miejsca. Może przy większym garnku (12-15l) po jej zanurzeniu było by wygodniej. Póki co chłodzę zimną wodą, którą uzupełniam fermentor. Zwykle są to 2, 3 baniaki po 5l. Woda jednak nie schłodzi do temperatury zadania drożdży / początku fermentacji więc wspomagam się wanną i później dochładzam do zakładanej temperatury w lodówce, gdzie przeprowadzam fermentację. Dolewasz wody o temperaturze pokojowej czy chłodzisz bańki np w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Staram się schładzać (lodówka, w zimie garaż) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 No to, któryś z nas musi się pokusić i zrobić chłodnicę jako pierwszy, bo dedykowanych w tym rozmiarze nie znajdziemy. Ps. Takie pytanie poza tematem, @Jancewicz Masz najpopularniejszy browar z ekstraktów dlatego podpytam. Dlaczego nie polecasz ekstraktów z Gozdawy? Gdzie kupujesz najtaniej/ najświeższe ekstrakty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Gozdawa, jak ją testowałem kilkukrotnie, dawała aromat / smak mega landrynkowy; taki tani sztuczny miód, fuj... Co do chłodnicy, kolega z forum robi na zamówienie pod wymiar... Edytowane 26 Marca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Najtańsze jak używałem, to w browamator.pl, przy zakupie 6 szt, jeden wychodził coś lekko ponad 21 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 napisałem do kolegi z forum w sprawie chłodnicy, ciekawe co zaproponuje. Może w następnym miesiącu się skuszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 No to, któryś z nas musi się pokusić i zrobić chłodnicę jako pierwszy, bo dedykowanych w tym rozmiarze nie znajdziemy. Ps. Takie pytanie poza tematem, [mention=13914]Jancewicz[/mention] Masz najpopularniejszy browar z ekstraktów dlatego podpytam. Dlaczego nie polecasz ekstraktów z Gozdawy? Gdzie kupujesz najtaniej/ najświeższe ekstrakty? Jeżeli chodzi o brewkity Gozdawy, to chętnie się wypowiem. Uważam, że są znakomite dla początkującego - bo jednak piwo z nich jest znacznie lepsze niż ze sklepu. Ale, co tu dużo gadać, inne brewkity są lepsze. Po prostu, smak, aromat są wyraźniejsze,smaczniejsze. Dlatego warto zacząć od Gozdawy - będziesz miał motywację, aby iść dalej. Natomiast warki z ekstraktów są zdecydowanie lepsze, no i piwo ze słodów - to kolejny krok. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się