hoirack Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 76% Jak to policzyłeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Normalne wyliczenie, chyba przez wszystkich stosowane. ilość ekstraktu: wybicie * (266/266-gęstość w Blg) * gęstość w Blg * 0.01 wydajność w %: ilość ekstraktu / ilość słodu * 100 EDIT: zapomniałem pomnożyć przez gęstość Edytowane 14 Września 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Ja skorzystałem z wzorów z wiki i wyszło mi 69... Jeszcze oblukam sprawę... :confused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 A może policzyłeś dla 5,5 kg słodu wtedy na kalk wychodzi mi 75%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Coś mi się popie... chyba. Zawsze byłem cienki z matematyki. EDIT: a może i nie... spróbuję jeszcze raz: ilość ekstraktu: 24 * (266 / (266 - 16)) * 16 * 0,01 = 4,08576 wydajność: 4,09 / 5,4 * 100 = 75,66% Coś pominąłem? Edytowane 14 Września 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Dzisiaj użyłem (sprawdzone) 5 kilo słodu pilzneńskiego i 1 kilo monachijskiego , wyszło 23,5 litra brzeczki o gęstości 16,5 Blg . 4,09 / 5,4 * 100 = 75,66% skąd wziąłeś 5,4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Ja nigdy nie byłem orłem z matematyki dlatego proszę abyś wyliczył, ale z tymi danymi 5,400 słodu 24 litry brzeczki o gestości 16 Blg Stąd. Wychodzi, że każdy liczył dla innego zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Już wiem!! Gadamy o dwóch różnych postach... (#1, #22) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 18 sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Witam szanowne grono piwowarskie Moja druga warka po sześciu dniach fermentacji zeszła do 5Blg i chyba na tym stanęło, drożdże s-04 ,jak sądzicie zejdzie niżej ,czekać czy przelewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Ja bym poczekał do jutra i ponowił pomiar. Balingomierz prawdę Ci powie. Jak się nie zmieni, to można zlewać. 5°Blg to jednak trochę sporo. Jakieś oznaki fermentacji? Piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Jedyną oznaką fermentacji jest bulgot w rurce ale jest on sporadyczny tak co parę minut , powierzchnia jest czysta bez pianki . zastanawiające jest jednak, że poprzednia warka była na drożdżach s-33 no i też był problem z fermentacją a teraz co prawda słody są identyczne zacieranie też ale drożdże zupełnie inne s-04 a problem troczę lżejszy ale jest .Tak się zastanawiam, czy przyczyną tych problemów nie jest za słabe natlenienie brzeczki? co prawda kilka razy przelałem brzeczke z jednego fermentatora do drugiego , może to za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Jeśli jest bulkanie to z pewnością nie przelewaj! Jak przestanie to zrób pomiar raz i na drugi dzień jeszcze raz jak będzie taki sam to wtedy przelej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 poczekaj jak "bulka", S-04 obserwowałem w moich 2 warkach i one ostro ruszają a potem wolniej dochodzą (do 3-4 °Blg zejdą na pewno) co do natlenienia to wyczytałem, że warto przelewać wężykiem i lać po powierzchni i wtedy się dobrze napowietrza (tak robiłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się