Skocz do zawartości

Problem z pierwszą warką


marceli5555

Rekomendowane odpowiedzi

Normalne wyliczenie, chyba przez wszystkich stosowane.

 

ilość ekstraktu: wybicie * (266/266-gęstość w Blg) * gęstość w Blg * 0.01

wydajność w %: ilość ekstraktu / ilość słodu * 100

 

EDIT: zapomniałem pomnożyć przez gęstość

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się popie... chyba. Zawsze byłem cienki z matematyki. :cool:

 

EDIT: a może i nie... spróbuję jeszcze raz:

 

ilość ekstraktu: 24 * (266 / (266 - 16)) * 16 * 0,01 = 4,08576

wydajność: 4,09 / 5,4 * 100 = 75,66%

 

Coś pominąłem?

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyną oznaką fermentacji jest bulgot w rurce ale jest on sporadyczny tak co parę minut , powierzchnia jest czysta bez pianki . zastanawiające jest jednak, że poprzednia warka była na drożdżach s-33 no i też był problem z fermentacją a teraz co prawda słody są identyczne zacieranie też ale drożdże zupełnie inne s-04 a problem troczę lżejszy ale jest .Tak się zastanawiam, czy przyczyną tych problemów nie jest za słabe natlenienie brzeczki? co prawda kilka razy przelałem brzeczke z jednego fermentatora do drugiego , może to za mało?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

poczekaj jak "bulka", S-04 obserwowałem w moich 2 warkach i one ostro ruszają a potem wolniej dochodzą (do 3-4 °Blg zejdą na pewno)

co do natlenienia to wyczytałem, że warto przelewać wężykiem i lać po powierzchni i wtedy się dobrze napowietrza (tak robiłem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.