Browman Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zamówiłem sobie zestaw Amber Beer w sklepie Twój Browar do tego drożdże Fermentis Safale S-04. Czy możecie coś doradzić początkującemu.Dziękuję. Czy jest sens kupować drogie drożdże ponad 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Na początek lepiej używać drożdże suche, a akurat S-04 maja bardzo dobra opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Dokładnie tak jak coder pisze. A jak się wprawisz zafundujesz sobie drożdże płynne, które w konsekwencji będą tańsze od suchych (gęstwę można zbierać przynajmniej kilka razy i używać do innych piw). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja mogę doradzić: Uzbrój się w cierpliwość. A łatwo ci to nie przyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Cierpliwości to mi brakuje. Pierwsze piwo zrobiłem z brewkita.Udało się było wyśmienite.Nie kupię już piwa ze sklepu. W środę robiłem drugie moje piwo tym razem metodą zacierania infuzyjnego było to Amber Beer . Wczoraj od rano mocno się spieniło na wierzchu i ostro bulgotało temp. waha się 20-23 stopnie C. Dzisiaj już tak mocno nie bulgocze około 3,4 razy na minutę na spodzie fermentora jest około 1 cm osadu-podczas warzenia brzeczki z chmielem wytrąciły się takie drobne kłaczki. Mam nadzieję,że wszystko jest w porządku.Chociaż garnek zacierny pożyczyłem od teściowej prawdobodobnie nie będzie go chciała z powrotem nie używa. Ma lekko odpryśniętą emalię na samej krawędzi i pół cm poniżej czy to go dyskwalifikuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Generalnie chyba o to chodzi, żeby brzeczka nie stykała się z metalem. Tak na moje oko to chyba będzie okej, jak nie będziesz zbyt mocno mieszał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 poza tym jeszcze kwestia czy w miejscu odpryśnięcia jest rdza czy czarny podkład?? Mój gar jest odpryśnięty przy dnie, ale nie do żywego metalu i nie ma problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Możliwość wystąpienia metalicznego posmaku w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji? A jak duży jest ten odprysk? I czy twoja woda kranowa zawiera dużo żelaza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Możliwość wystąpienia metalicznego posmaku w piwie. ale do wykrycia chyba przez jakichś doświadczonych sensoryków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji? A jak duży jest ten odprysk? I czy twoja woda kranowa zawiera dużo żelaza? Ja pytam teoretycznie. Nie mam jeszcze odprysku do metalu co najwyżej do podkładu ale ja nic nie wyczuwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 A ja mam takie pytanie w kwestii gara. Co się dzieję jak jednak będzie odpryśnięte do metalu? Pogorszenie jakości? Większe możliwości infekcji? A jak duży jest ten odprysk? I czy twoja woda kranowa zawiera dużo żelaza? Ja pytam teoretycznie. Nie mam jeszcze odprysku do metalu co najwyżej do podkładu ale ja nic nie wyczuwam No to nie powinno byc problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Ma lekko odpryśniętą emalię na samej krawędzi i pół cm poniżej czy to go dyskwalifikuje? Opierając się na wypowiedziach osób używających garnki z niewielkimi odpryskami, to używając taki mażna najwyżej narazić na szwank zmysł estetyczny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 można zamalować repatarurką do emalii i nawet estetyki nie razi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się