Skocz do zawartości

Browar Dryg


Rekomendowane odpowiedzi

Dryg Czekoladowy Stout #23

19.02.2022

Slody

Monachijski jasny 2,5kg

Monachijski I 6 kg

Carepils 0,65 kg

Żywo czekoladowe 0,5 kg

Jeczmien palony 0,65 kg

Chmielenie:

Marynka 60 g na 60 min

Saaz 30g na 15 min

Drożdze:

Gęstwa po Dryg APA (V)

 

Poczatkowe blg:

14

IBU

37

Objętość brzeczki w fermentorze:

34l

Końcowe blg

 

Rozlew

17.04.2021

5 l keg

2 x 0,33

28x0,5 

2x0,66

Zacieranie 

68-72 stopni - 60 min

78 stopni - 10 min

 

Podwojna warka nie mogla odbyć się od mega wtopa.... 10 l brzeczki wylądowało na posadzce. Zapomniałem zamknąć kranika od fermentora.

Wrażenia z degustacji:

???

 

Rozlew z powodu komplikacji zdrowotnych po prawie 2 miesiącach.....

Czesc do której byly dodane maliny z racji za długiego przetrzymania poszly w kanal - infekcja.

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dryg Glapa #24

"Miał być bociek a wyszla glapa..."

12.03.2022

Slody

Monachijski jasny 6g

Carepils 0,3 kg

Jeczmien palony 0,2 kg

Wiedenski 3 kg

Chmielenie:

Sybilla 30 g na 35 min

Saaz 30g na 20 min

Drożdze:

Gęstwa po Dryg American Lager (III)

 

Poczatkowe blg:

14,6

IBU

19

Objętość brzeczki w fermentorze:

32 l

Końcowe blg

3,5

Rozlew

03.05.2022

140 g glukozy

2 x 0,33

40 x 0,5 

2 x 0,66

 

Rozlane tylko wiadro 25 l . Co do drugiego wiadra mialem duże wątpliwości i wolałem wylac w kanal. 

Zacieranie 

65-72 stopni - 60 min

78 stopni - 10 min

 

Zle założony czujnik spowodowal za duży skok temp przy zacieraniu i wydajnosc spadła przez co nie osiągnięto zamierzonych efektów. 

Wrażenia z degustacji:

???

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg  Stout #25

03.05.2022

Slody

Monachijski I 5 kg

Carepils 0,3kg

Barwiacy 0,6 kg

Chmielenie:

Marynka 30 g na 60 min

Drożdze:

2 paczki sucharów Us-05 

Zacieranie 

60 min temp 67- 69 stopni

10 min temp 78 stopni

Poczatkowe blg:

12

IBU

27

Objętość brzeczki w fermentorze:

29 l

Końcowe blg

 

Rozlew

 

Pierwsza warka po prawie 2 miesiącach.... warzenie od 3 20 (mimo założenia ze moze byc to nie wykonalne cały dzien w miarę normalnie funkcjonowałem) .

Wszystko byłoby pieknie gdybym.... nie wylal gestwy po lagerze w kanał :d kapnąłem się jak mialem wszystkie wiadra pomyte a żaden słoik nie czekal :) trzeba było zmienic plany i odpalić na górniakach 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg Cydr #25

25.06.2022

Sok Biedronka 21 l

 

Drożdze:

Gestwa us-05 z Dryg Stout (I)

 

Poczatkowe blg:

11

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

20 l

 

Rozlew:

 

z racji braku czasu na warzenie piwa poszedl robic sie cydr :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dryg  Pseudo Pils #27

24.07.2022

Slody

Pilznenski 5 kg

Carepils 0,3kg

Chmielenie:

Hallertauer blanc 30 g na 30 min

Hersbrucker 30 g na 30 min

Drożdze:

Gestwa Us-05 po cydrze (II)

Zacieranie 

60 min temp 67- 69 stopni

Poczatkowe blg:

12

IBU

42

Objętość brzeczki w fermentorze:

20 l

Końcowe blg

 

Rozlew

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg  Apa #27

04.09.2022

Slody

Monachijski 5,4 kg

Carepils 0,3kg

Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 KG

Chmielenie:

Simcoe 30 g na 30 min

Cascade 30 g na 15 min

Drożdze:

Gestwa Us-05 po pilsie(III)

Zacieranie 

60 min w nieznanej temp :)

Poczatkowe blg:

14

IBU

37

Objętość brzeczki w fermentorze:

32 l

Końcowe blg

2,5

Rozlew

190 g glukozy do rozlewu

4 x 0,33 l

8 x 0,66 l

53 x 0,5 l

 

Kolejna warka problemów:) 

 

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chmielobranie 2022

 

z racji na ograniczona możliwość wyjscia z posesji w końcu dokonałem swojego pierwszego chmielobrania. Operowani pacjenci to Lubelski i Marynka. 

ze zbiorów jestem bardziej niż zadowolony. szyszek bylo sporo jak na 1 rok.

20220924_105923.jpg

Teraz czas na suszenie :)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg  Resztkowy #28

09.11.2022

Slody

Pilznenski 4,1 kg

Carepils 0,3kg

Jeczmień palony 0,15 kg

 

Chmielenie:

Mieszanka z własnego chmielnika 30 g na 60 min

Drożdze:

2 paczki Ws 34/70

Zacieranie 

60 min w temp 63-70

Poczatkowe blg:

13

IBU

nieznane :)

Objętość brzeczki w fermentorze:

21 l

Końcowe blg

2

Rozlew

160 g glukozy

2x0,33

36x0,5

 

Pierwsza warka po bardzo długiej przerwie. zastosowana cyrkulacja poprawiła wydajnosc. jednak aby ja stosować bede musial warzyc większe ilości- grzalka zaliczyla lekkie przypalenia z racji braku płynu w okolicy :)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dryg Lager Wiedenski #29

02.12.2022

Slody

Pale Ale 1kg

Carepils 0,3 kg

Wiedenski 5 kg 

Chmielenie:

Wlasny 25 g na 60 min

Hersbrucker 30g na 30 min

Drożdze:

Ws 34/70 (Ii)

 

Poczatkowe blg:

12

IBU

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

28,5

Końcowe blg

4

Rozlew

05.01.2023

160 g glukozy

4 x 0,33

47x0,5

3 x 0,66

Zacieranie 

63-68stopni - 60 min

 

 

 

Wrażenia z degustacji:

???

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg Pils #30

05.01.2023

Slody

Pilznenski 7 kg

Chmielenie:

Marynka 30g na 60 min

Lubelski 30g na 15 min

Drożdze:

Ws 34/70 (IIi)

 

Poczatkowe blg:

10

IBU

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

37

Końcowe blg

2

Rozlew

04.02.2023

I wiadro 

200 g cukru

47 but

II wiadro 

100 g cukru 

23 butelki

Zacieranie 

63-68stopni - 60 min

 

 

 

Wrażenia z degustacji:

???

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dryg APA #31

04.02.2023

Slody

Pilznenski 1 kg

Pale Ale 8 kg

Carapils 0,3 kg

Chmielenie:

Chinook 30g na 60 min

LuCentinal050g na 15 min

Drożdze:

Ws 34/70 (IV)

 

Poczatkowe blg:

15

IBU

40

Objętość brzeczki w fermentorze:

36

Końcowe blg

2

Rozlew

07.03.2023

dodano 200.g cukru duże wiadro

2x0,33

42x0,5

3x0,66

dodano 100g cukru male wiadro

2x0,33

10x0,5 

Zacieranie 

63-68stopni - 70 min

 

 

 

Wrażenia z degustacji:

???

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg Lager Wiedenski #32

11.03.2023

Slody

Pilznenski 1,5 kg

Wiedenski 4 kg

Carapils 0,3 kg

Chmielenie:

Własna mieszanka 30g na 60 min

Hersbrucker 30 gna 15 min

Drożdze:

Ws 34/70 (V)

 

Poczatkowe blg:

11

IBU

nn

Objętość brzeczki w fermentorze:

32

Końcowe blg

1,3

Rozlew

05.04.2023

1 wiadro

220 g cukru 

0,33 x 2

0,5 x

0,66 x 

2 wiadro

niewiadoma ilość cukru :)

0,33 x2 

0,5 x 10

0,66 x1

Zacieranie 

63-68stopni - 60 min

 

 

 

Wrażenia z degustacji:

???

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg Czeski Pils#33

18.04.2023

Slody

Pilznenski 5,5 kg

Chmielenie:

Saaz 60 g na 60 min

Drożdze:

Ws 34/70 (VI)

 

Poczatkowe blg:

13

IBU

n43

Objętość brzeczki w fermentorze:

26

Końcowe blg

1

Rozlew

13.05.2023

200 g cukru 

2x0,33

39x0,5

3x0,66

 

 

Zacieranie 

63-68stopni - 60 min

 

 

 

Wrażenia z degustacji:

 

Konczymy serie dolniakow :)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dryg Cydr #34

 

13.05.2023

 

Sok Biedronka 21 l

 

 

 

Drożdze:

 

2 paczki us-05 z

 

 

 

Poczatkowe blg:

 

11

Końcowe blg 

0

 

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

21 l

 

 

 

Rozlew:

25.05.2023

1 litr soku na refermentacje

38 x0,5

4x 0,33

1x0,66

 

 

 

coroczny cydr:)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dryg Session Bitter#35

 

25.05.2023

 

Slody

 

Pale Ale 5 kg

Jeczmien Palony 0,1 kg

Chmielenie:

 

Goldings 30 g na 60 min

Ekg 30 g na 30 min

Drożdze:

 

Us 05 (II)

 

 

 

Poczatkowe blg:

11

 

 

IBU

23

 

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

28

 

 

Końcowe blg

 

 

 

Rozlew

 

 

 

 

 

 

 

Zacieranie 

 

61-68stopni - 60 min

 

 

 

 

 

 

 

Wrażenia z degustacji:

 

 

 

Konczymy serie dolniakow 

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dryg Pechowy#36

 

04.08.2023

 

Slody

 

Pale Ale 5 kg

Chmielenie:

Marynka 30 g na 60 min

Wlasny x g na 30 min

 

Drożdze:

Us 05 (nowe)

Poczatkowe blg:

 

13

 

IBU

 

nn

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

23

 

Końcowe blg

 

1,5

Rozlew

14.09.2023

Zacieranie 

61-68stopni - 60 min

Wrażenia z degustacji:

Pierwsze piwo po wakacyjnej przerwie i do tego pechowe 

- komp w browarze się zablokował 

- drozdze nie ruszyły 

- w między czasie kanaliza się zapchała i trzeba byli przepychać:)

-przy poprzednim piwie lodowka wyzionela ducha i trzeba działać na temp otoczenia

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg Cydr #37 i 38

 

02.09.2023 i 16.09.2023

 

Sok Biedronka 21 l

 

 

 

Drożdze:

 us-05 (Ii) i (III)

 

Poczatkowe blg:

 

11

Końcowe blg 

0

 

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

21 l

 

 

 

Rozlew

16.09.2023

1 litr soku na refermentacje

33 x0,5

2x 0,33

5x0,66

 

39.09.2023

1 litr soku na refermentacje

2 x 0,33

39 x 0,5

3 x 0,66

 

Z racji braku czasu na piwo a pustek w piwniczce poszly 2 cydry:)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dryg Swiateczne#35

29.09.2023

Slody

Pale Ale 4,2 kg

Monachijski 1 kg

Karmelowy ciemny 0,6 kg

Karmelowy jasny 0,6 kg

Barwiacy 0,3 kg

 

Chmielenie:

Marynka 30 g na 70 min

Lubelski 40 g na 70 min

 

Dodatki 

Skórka pomarańczy  27 g 

Przyprawy do piernika kotani 27 g

Miod wielokwiatowy 1 l

Wszystko na 15 min

 

Drożdze:

Us 05 (V)

 

Poczatkowe blg:

18 ( 14 przed miodem)

 

IBU

 

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

21

 

Końcowe blg

 

Rozlew

19.10.2023

200 g cukru

3x0,33

34x0,5

1x0,66

Zacieranie 

61-68stopni - 100 min

 

Wrażenia z degustacji:

Sama brzeczka istny piernik w plynie... aby grzyby nie popsuly efektu :)

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg RIS#40

03.11.2023

Slody

Pale Ale 9 kg

Pszeniczny 1 kg

Pszeniczny czekoladowy 0,55 kg

Czekoladowy ciemny 0,5 kg

Karmelowy ciemny 0,3 kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

Barwiacy 0,3 kg

Jęczmień prażony 0,3 kg

Special Caraffa III 0,3 kg

 

Chmielenie:

Perle 100 g na 60 min

 

 

 

Drożdze:

Us 05 (Vi)

 

Zacieranie 120 min 65-68 stopni
 

Gotowanie 120 min

Poczatkowe blg:

19 blg

 

IBU

60

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

28 l

 

Końcowe blg

3

Rozlew

23.12.2023

Podzieliłem na 3 odmiany 
czysty bez dodatków złoty kapsel
2 x 0,5 l

15 x 0,33 l

z dodatkiem płatków dębowych czerwony kapsel

4 x 0,5 l

17 x 0,33 l

z dodatkiem wanilii

7 x 0,5 l

13 x 0,33l

 

Wrażenia z degustacji:

Cóż... takie duże zasypy słabo nadają się na BIAB a przynajmniej na moim sprzęcie. Większość czasu walka o dobicie do widełek :)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dryg Desitka #41

 

23.12.2023

 

Slody

 

Pilznenski 5 kg

Chmielenie:

Saaz 30 g na 60 min

Saaz 30 g na 20 min

 

Drożdze:

W 34-70 (nowe)

Poczatkowe blg:

 

10

 

IBU

 

29

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

25

 

Końcowe blg

2

 

Zacieranie 

63-70stopni - 60 min

 

Rozlew

260 g cukru

2x0,33

38x0,5

5x0,66

Wrażenia z degustacji:

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dryg Polski Pils #42

 

20.01.2024

 

Slody

 

Pilznenski 4,9 kg

Chmielenie:

Marynka 30 g na 60 min

Lubelski 30 g na 15 min

 

Drożdze:

W 34-70 (I)

Poczatkowe blg:

 

12

 

IBU

 

52

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

19 l

 

Końcowe blg

 

2 blg

Zacieranie 

62-70stopni - 60 min

 

Rozlew

09.02.2024

140 g cukru

 

2x 0,33

30x 0,5 l

3x0,66

 

 

Wrażenia z degustacji:

 

Przy rozlewie smakował jabłuszkiem )

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dryg Lager wiedeński #43

 

09.02.2024

 

Slody

 

Monachijski I 5 kg

Wiedeński 3 kg

Carapils 0,3 kg

Chmielenie:

Marynka 30 g na 30 min

Herbrucker 30 g na 15 min

 

Drożdze:

W 34-70 (II)

Poczatkowe blg:

 

14

 

IBU

 

30

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

19 l

 

Końcowe blg

3

 

Zacieranie 

62-70stopni - 60 min

 

Rozlew

01.03.2024

100 g cukru

3 x 0,33

33 x 0,5 

2 x 0,66

 

 

Wrażenia z degustacji:

 

 

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dryg Session IPA #44

 

09.02.2024

 

Slody

 

Pale Ale 3,6 kg

Monachijski I 1 kg

Chmielenie:

Chinook 50 g na 45 min

Centennial 30 g na 15 min

 

Drożdze:

W 34-70 (II)

Poczatkowe blg:

11

 

 

IBU

 

105

 

Objętość brzeczki w fermentorze:

 

20

 

Końcowe blg

2,5

 

Zacieranie 

62-72stopni - 60 min

 

Rozlew

24.02.2024

90 g cukru

3x0,33

32x0,5

3x0,66

 

 

Wrażenia z degustacji:

 

 

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.