Adamiko Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 (edytowane) Dryg Czekoladowy Stout #23 19.02.2022 Slody Monachijski jasny 2,5kg Monachijski I 6 kg Carepils 0,65 kg Żywo czekoladowe 0,5 kg Jeczmien palony 0,65 kg Chmielenie: Marynka 60 g na 60 min Saaz 30g na 15 min Drożdze: Gęstwa po Dryg APA (V) Poczatkowe blg: 14 IBU 37 Objętość brzeczki w fermentorze: 34l Końcowe blg Rozlew 17.04.2021 5 l keg 2 x 0,33 28x0,5 2x0,66 Zacieranie 68-72 stopni - 60 min 78 stopni - 10 min Podwojna warka nie mogla odbyć się od mega wtopa.... 10 l brzeczki wylądowało na posadzce. Zapomniałem zamknąć kranika od fermentora. Wrażenia z degustacji: ??? Rozlew z powodu komplikacji zdrowotnych po prawie 2 miesiącach..... Czesc do której byly dodane maliny z racji za długiego przetrzymania poszly w kanal - infekcja. Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 (edytowane) Dryg Glapa #24 "Miał być bociek a wyszla glapa..." 12.03.2022 Slody Monachijski jasny 6g Carepils 0,3 kg Jeczmien palony 0,2 kg Wiedenski 3 kg Chmielenie: Sybilla 30 g na 35 min Saaz 30g na 20 min Drożdze: Gęstwa po Dryg American Lager (III) Poczatkowe blg: 14,6 IBU 19 Objętość brzeczki w fermentorze: 32 l Końcowe blg 3,5 Rozlew 03.05.2022 140 g glukozy 2 x 0,33 40 x 0,5 2 x 0,66 Rozlane tylko wiadro 25 l . Co do drugiego wiadra mialem duże wątpliwości i wolałem wylac w kanal. Zacieranie 65-72 stopni - 60 min 78 stopni - 10 min Zle założony czujnik spowodowal za duży skok temp przy zacieraniu i wydajnosc spadła przez co nie osiągnięto zamierzonych efektów. Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 4 Maja 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Dryg Stout #25 03.05.2022 Slody Monachijski I 5 kg Carepils 0,3kg Barwiacy 0,6 kg Chmielenie: Marynka 30 g na 60 min Drożdze: 2 paczki sucharów Us-05 Zacieranie 60 min temp 67- 69 stopni 10 min temp 78 stopni Poczatkowe blg: 12 IBU 27 Objętość brzeczki w fermentorze: 29 l Końcowe blg Rozlew Pierwsza warka po prawie 2 miesiącach.... warzenie od 3 20 (mimo założenia ze moze byc to nie wykonalne cały dzien w miarę normalnie funkcjonowałem) . Wszystko byłoby pieknie gdybym.... nie wylal gestwy po lagerze w kanał :d kapnąłem się jak mialem wszystkie wiadra pomyte a żaden słoik nie czekal trzeba było zmienic plany i odpalić na górniakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 19 minut temu, Adamiko napisał: trzeba było zmienic plany i odpalić na górniakach Czyli wyszło prawilnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 9 godzin temu, Glabro napisał: Czyli wyszło prawilnie W oryginalnej wersji mial byc lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Dryg Cydr #25 25.06.2022 Sok Biedronka 21 l Drożdze: Gestwa us-05 z Dryg Stout (I) Poczatkowe blg: 11 Objętość brzeczki w fermentorze: 20 l Rozlew: z racji braku czasu na warzenie piwa poszedl robic sie cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Dryg Pseudo Pils #27 24.07.2022 Slody Pilznenski 5 kg Carepils 0,3kg Chmielenie: Hallertauer blanc 30 g na 30 min Hersbrucker 30 g na 30 min Drożdze: Gestwa Us-05 po cydrze (II) Zacieranie 60 min temp 67- 69 stopni Poczatkowe blg: 12 IBU 42 Objętość brzeczki w fermentorze: 20 l Końcowe blg Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 (edytowane) Dryg Apa #27 04.09.2022 Slody Monachijski 5,4 kg Carepils 0,3kg Ekstrakt Pale Ale Bruntal 1,7 KG Chmielenie: Simcoe 30 g na 30 min Cascade 30 g na 15 min Drożdze: Gestwa Us-05 po pilsie(III) Zacieranie 60 min w nieznanej temp Poczatkowe blg: 14 IBU 37 Objętość brzeczki w fermentorze: 32 l Końcowe blg 2,5 Rozlew 190 g glukozy do rozlewu 4 x 0,33 l 8 x 0,66 l 53 x 0,5 l Kolejna warka problemów:) Edytowane 18 Października 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 (edytowane) Chmielobranie 2022 z racji na ograniczona możliwość wyjscia z posesji w końcu dokonałem swojego pierwszego chmielobrania. Operowani pacjenci to Lubelski i Marynka. ze zbiorów jestem bardziej niż zadowolony. szyszek bylo sporo jak na 1 rok. Teraz czas na suszenie Edytowane 25 Września 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) Dryg Resztkowy #28 09.11.2022 Slody Pilznenski 4,1 kg Carepils 0,3kg Jeczmień palony 0,15 kg Chmielenie: Mieszanka z własnego chmielnika 30 g na 60 min Drożdze: 2 paczki Ws 34/70 Zacieranie 60 min w temp 63-70 Poczatkowe blg: 13 IBU nieznane Objętość brzeczki w fermentorze: 21 l Końcowe blg 2 Rozlew 160 g glukozy 2x0,33 36x0,5 Pierwsza warka po bardzo długiej przerwie. zastosowana cyrkulacja poprawiła wydajnosc. jednak aby ja stosować bede musial warzyc większe ilości- grzalka zaliczyla lekkie przypalenia z racji braku płynu w okolicy Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Dryg Lager Wiedenski #29 02.12.2022 Slody Pale Ale 1kg Carepils 0,3 kg Wiedenski 5 kg Chmielenie: Wlasny 25 g na 60 min Hersbrucker 30g na 30 min Drożdze: Ws 34/70 (Ii) Poczatkowe blg: 12 IBU Objętość brzeczki w fermentorze: 28,5 Końcowe blg 4 Rozlew 05.01.2023 160 g glukozy 4 x 0,33 47x0,5 3 x 0,66 Zacieranie 63-68stopni - 60 min Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 5 Stycznia 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Dryg Pils #30 05.01.2023 Slody Pilznenski 7 kg Chmielenie: Marynka 30g na 60 min Lubelski 30g na 15 min Drożdze: Ws 34/70 (IIi) Poczatkowe blg: 10 IBU Objętość brzeczki w fermentorze: 37 Końcowe blg 2 Rozlew 04.02.2023 I wiadro 200 g cukru 47 but II wiadro 100 g cukru 23 butelki Zacieranie 63-68stopni - 60 min Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 4 Lutego 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Dryg APA #31 04.02.2023 Slody Pilznenski 1 kg Pale Ale 8 kg Carapils 0,3 kg Chmielenie: Chinook 30g na 60 min LuCentinal050g na 15 min Drożdze: Ws 34/70 (IV) Poczatkowe blg: 15 IBU 40 Objętość brzeczki w fermentorze: 36 Końcowe blg 2 Rozlew 07.03.2023 dodano 200.g cukru duże wiadro 2x0,33 42x0,5 3x0,66 dodano 100g cukru male wiadro 2x0,33 10x0,5 Zacieranie 63-68stopni - 70 min Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 7 Marca 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) Dryg Lager Wiedenski #32 11.03.2023 Slody Pilznenski 1,5 kg Wiedenski 4 kg Carapils 0,3 kg Chmielenie: Własna mieszanka 30g na 60 min Hersbrucker 30 gna 15 min Drożdze: Ws 34/70 (V) Poczatkowe blg: 11 IBU nn Objętość brzeczki w fermentorze: 32 Końcowe blg 1,3 Rozlew 05.04.2023 1 wiadro 220 g cukru 0,33 x 2 0,5 x 0,66 x 2 wiadro niewiadoma ilość cukru 0,33 x2 0,5 x 10 0,66 x1 Zacieranie 63-68stopni - 60 min Wrażenia z degustacji: ??? Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Dryg Czeski Pils#33 18.04.2023 Slody Pilznenski 5,5 kg Chmielenie: Saaz 60 g na 60 min Drożdze: Ws 34/70 (VI) Poczatkowe blg: 13 IBU n43 Objętość brzeczki w fermentorze: 26 Końcowe blg 1 Rozlew 13.05.2023 200 g cukru 2x0,33 39x0,5 3x0,66 Zacieranie 63-68stopni - 60 min Wrażenia z degustacji: Konczymy serie dolniakow Edytowane 13 Maja 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 (edytowane) Dryg Cydr #34 13.05.2023 Sok Biedronka 21 l Drożdze: 2 paczki us-05 z Poczatkowe blg: 11 Końcowe blg 0 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 l Rozlew: 25.05.2023 1 litr soku na refermentacje 38 x0,5 4x 0,33 1x0,66 coroczny cydr:) Edytowane 25 Maja 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) Dryg Session Bitter#35 25.05.2023 Slody Pale Ale 5 kg Jeczmien Palony 0,1 kg Chmielenie: Goldings 30 g na 60 min Ekg 30 g na 30 min Drożdze: Us 05 (II) Poczatkowe blg: 11 IBU 23 Objętość brzeczki w fermentorze: 28 Końcowe blg Rozlew Zacieranie 61-68stopni - 60 min Wrażenia z degustacji: Konczymy serie dolniakow Edytowane 26 Maja 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) Dryg Pechowy#36 04.08.2023 Slody Pale Ale 5 kg Chmielenie: Marynka 30 g na 60 min Wlasny x g na 30 min Drożdze: Us 05 (nowe) Poczatkowe blg: 13 IBU nn Objętość brzeczki w fermentorze: 23 Końcowe blg 1,5 Rozlew 14.09.2023 Zacieranie 61-68stopni - 60 min Wrażenia z degustacji: Pierwsze piwo po wakacyjnej przerwie i do tego pechowe - komp w browarze się zablokował - drozdze nie ruszyły - w między czasie kanaliza się zapchała i trzeba byli przepychać:) -przy poprzednim piwie lodowka wyzionela ducha i trzeba działać na temp otoczenia Edytowane 16 Września 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 16 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2023 (edytowane) Dryg Cydr #37 i 38 02.09.2023 i 16.09.2023 Sok Biedronka 21 l Drożdze: us-05 (Ii) i (III) Poczatkowe blg: 11 Końcowe blg 0 Objętość brzeczki w fermentorze: 21 l Rozlew 16.09.2023 1 litr soku na refermentacje 33 x0,5 2x 0,33 5x0,66 39.09.2023 1 litr soku na refermentacje 2 x 0,33 39 x 0,5 3 x 0,66 Z racji braku czasu na piwo a pustek w piwniczce poszly 2 cydry:) Edytowane 29 Września 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 (edytowane) Dryg Swiateczne#35 29.09.2023 Slody Pale Ale 4,2 kg Monachijski 1 kg Karmelowy ciemny 0,6 kg Karmelowy jasny 0,6 kg Barwiacy 0,3 kg Chmielenie: Marynka 30 g na 70 min Lubelski 40 g na 70 min Dodatki Skórka pomarańczy 27 g Przyprawy do piernika kotani 27 g Miod wielokwiatowy 1 l Wszystko na 15 min Drożdze: Us 05 (V) Poczatkowe blg: 18 ( 14 przed miodem) IBU Objętość brzeczki w fermentorze: 21 Końcowe blg Rozlew 19.10.2023 200 g cukru 3x0,33 34x0,5 1x0,66 Zacieranie 61-68stopni - 100 min Wrażenia z degustacji: Sama brzeczka istny piernik w plynie... aby grzyby nie popsuly efektu Edytowane 19 Października 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) Dryg RIS#40 03.11.2023 Slody Pale Ale 9 kg Pszeniczny 1 kg Pszeniczny czekoladowy 0,55 kg Czekoladowy ciemny 0,5 kg Karmelowy ciemny 0,3 kg Karmelowy jasny 0,3 kg Barwiacy 0,3 kg Jęczmień prażony 0,3 kg Special Caraffa III 0,3 kg Chmielenie: Perle 100 g na 60 min Drożdze: Us 05 (Vi) Zacieranie 120 min 65-68 stopni Gotowanie 120 min Poczatkowe blg: 19 blg IBU 60 Objętość brzeczki w fermentorze: 28 l Końcowe blg 3 Rozlew 23.12.2023 Podzieliłem na 3 odmiany czysty bez dodatków złoty kapsel 2 x 0,5 l 15 x 0,33 l z dodatkiem płatków dębowych czerwony kapsel 4 x 0,5 l 17 x 0,33 l z dodatkiem wanilii 7 x 0,5 l 13 x 0,33l Wrażenia z degustacji: Cóż... takie duże zasypy słabo nadają się na BIAB a przynajmniej na moim sprzęcie. Większość czasu walka o dobicie do widełek Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Dryg Desitka #41 23.12.2023 Slody Pilznenski 5 kg Chmielenie: Saaz 30 g na 60 min Saaz 30 g na 20 min Drożdze: W 34-70 (nowe) Poczatkowe blg: 10 IBU 29 Objętość brzeczki w fermentorze: 25 Końcowe blg 2 Zacieranie 63-70stopni - 60 min Rozlew 260 g cukru 2x0,33 38x0,5 5x0,66 Wrażenia z degustacji: Edytowane 20 Stycznia przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 20 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Dryg Polski Pils #42 20.01.2024 Slody Pilznenski 4,9 kg Chmielenie: Marynka 30 g na 60 min Lubelski 30 g na 15 min Drożdze: W 34-70 (I) Poczatkowe blg: 12 IBU 52 Objętość brzeczki w fermentorze: 19 l Końcowe blg 2 blg Zacieranie 62-70stopni - 60 min Rozlew 09.02.2024 140 g cukru 2x 0,33 30x 0,5 l 3x0,66 Wrażenia z degustacji: Przy rozlewie smakował jabłuszkiem ) Edytowane 9 Lutego przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 9 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Dryg Lager wiedeński #43 09.02.2024 Slody Monachijski I 5 kg Wiedeński 3 kg Carapils 0,3 kg Chmielenie: Marynka 30 g na 30 min Herbrucker 30 g na 15 min Drożdze: W 34-70 (II) Poczatkowe blg: 14 IBU 30 Objętość brzeczki w fermentorze: 19 l Końcowe blg 3 Zacieranie 62-70stopni - 60 min Rozlew 01.03.2024 100 g cukru 3 x 0,33 33 x 0,5 2 x 0,66 Wrażenia z degustacji: Edytowane 1 Marca przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 9 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Dryg Session IPA #44 09.02.2024 Slody Pale Ale 3,6 kg Monachijski I 1 kg Chmielenie: Chinook 50 g na 45 min Centennial 30 g na 15 min Drożdze: W 34-70 (II) Poczatkowe blg: 11 IBU 105 Objętość brzeczki w fermentorze: 20 Końcowe blg 2,5 Zacieranie 62-72stopni - 60 min Rozlew 24.02.2024 90 g cukru 3x0,33 32x0,5 3x0,66 Wrażenia z degustacji: Edytowane 24 Lutego przez Adamiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się