Nagellan Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Cześć. Przejrzałem kilka wątków na temat podnoszenia temperatury podczas fermentacji. Zauważyłem, że jest kilka schematów. 1. Podnoszenie temperatury gdy pierwsza burzliwa faza fermentacji się skończyła i widać iż krążki opadają i wtedy podnoszenie o 3-4 stopnie w tempie 1 st na dzień. 2. Podobnie jak wyżej tylko od razu zostaje ustawiona temperatura docelowa na sterowniku (np z 18 od razu na 22). 3. Temperatura wzrasta naturalnie bez kontroli podczas fermentacji ale zadajemy drożdże w niższej temp niż podaje instrukcja drożdży. Ciekaw jestem jakie są Wasze spostrzeżenia w tym temacie i czy podczas fermentacji pod ciśnieniem ( która zachodzi w wyższej temperaturze niż zwykle) jest sens jej podnoszenia ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Ja stosuję wg punktu nr 1 w lodówce z sterownikiem stc-1000 (z dodatkową grzałką). Jeśli chodzi o fermentację bez lodówki i sterownika to pkt. nr 3. się nie sprawdzi - drożdże startując naprodukują ciepła podnosząc temp. brzeczki wyższą od temp. otoczenia a po kilku dniach temp. piwa opadnie do temp. otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Ok. Dzięki za opinie. Ja podobnie punkt nr 1 ale zastanawiam się jaka będzie odczuwalna różnica w piwie gdy zadam na sterowniku od razu temp. o 3-4 stopnie wyższą od początkowej bez stopniowego podnoszenia. Czy testował ktoś i porównywał taką i taką metodę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 34 minuty temu, paulox81 napisał: Ja stosuję wg punktu nr 1 w lodówce z sterownikiem stc-1000 (z dodatkową grzałką). Jeśli chodzi o fermentację bez lodówki i sterownika to pkt. nr 3. się nie sprawdzi - drożdże startując naprodukują ciepła podnosząc temp. brzeczki wyższą od temp. otoczenia a po kilku dniach temp. piwa opadnie do temp. otoczenia. Ostatnio modne jest fermentowanie pilsów w temp górniaków i podobno nie ma różnicy. Więc bym się nie przejmował temp fermentacji Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 7 minut temu, anteks napisał: Ostatnio modne jest fermentowanie pilsów w temp górniaków i podobno nie ma różnicy. Więc bym się nie przejmował temp fermentacji Pewnie też zależy od szczepu drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 26 minut temu, anteks napisał: Ostatnio modne jest fermentowanie pilsów w temp górniaków i podobno nie ma różnicy. Więc bym się nie przejmował temp fermentacji Właśnie fermentuje monachijskie jasne na dwóch saszetkach W34/70. Zacząłem od temp 19 i pozwoliłem aby ciśnienie naturalnie wzrosło na 26 psi. Mam zamiar podnieść do 23 stopni na trzy razy. Obecnie mam temperaturę brzeczki 21.9 - gilza z sondą zanurzona w brzeczce. Widziałem u niektórych youtuberów ze podnoszą temp. podczas fermentacji pod ciśnieniem od razu. I właśnie zacząłem się zastanawiam co daje takie podnoszenie na raty ? Jaki wpływ ma to na końcowy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) 6 godzin temu, Nagellan napisał: Właśnie fermentuje monachijskie jasne na dwóch saszetkach W34/70. Zacząłem od temp 19 i pozwoliłem aby ciśnienie naturalnie wzrosło na 26 psi. Mam zamiar podnieść do 23 stopni na trzy razy. Obecnie mam temperaturę brzeczki 21.9 - gilza z sondą zanurzona w brzeczce. Widziałem u niektórych youtuberów ze podnoszą temp. podczas fermentacji pod ciśnieniem od razu. I właśnie zacząłem się zastanawiam co daje takie podnoszenie na raty ? Jaki wpływ ma to na końcowy efekt Ciekawa sprawa, bo temperatury w fermentacji pod ciśnieniem robią wrażenie. Czy w tym przypadku ma sens podnoszenie temperatury podczas fermentacji? Diacetyl w tej temperaturze nie powstanie. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Teoretycznie tak. Masz racje ale z tego co zaobserwowałem temat fermentacji pod ciśnieniem to wszyscy jednak podnoszą. U mnie z pozoru wyglądało na to iż fermentacja się zakończyła ale jak podniosłem temp widzę ze jednak ruszyła na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 W dniu 28.04.2021 o 18:33, Nagellan napisał: Zacząłem od temp 19 i pozwoliłem aby ciśnienie naturalnie wzrosło na 26 psi. dlaczego tak wysoko? max sugerowane ciśnienie to 12 lub 15 psi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nagellan Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Polecam kanał na YouTube DrHans Brewery. Jego metoda polega na tym iż dobiera się poziom ciśnienie do finalnego nagazowania piwa odpowiednio do stylu. Zazwyczaj DrHans staruje od najwyższej możliwej temperatury z zakresu dla danych drożdży. Potem podnosi w końcówej fazie fermentacji o około 3-4 stopnie. I np.: jeżeli chcemy mieć piwo nagazowane na 2.4 a finalna temperatura jest np 23 stopnie to ustawiamy ciśnienie na 29 psi. Takie ciśnienie utrzymujemy przez cały proces fermentacji i podnosimy tylko temperaturę. Pozwalamy aby ciśnienie urosło naturalnie do zadanego poziomu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się