Virandell Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Witam posiadam plaszcz olejowy ktory uzywam do destylacji gestych nastawow, wostatnim czasie zainteresowalem sie wytwarzaniem piwa, zastanawiam sie czy taki plaszcz olejowy nadawalby sie do uwarzenia kilku warek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Jeśli jesteś w stanie zapewnić temperatury zacieru rzędu 62-72°C to pewnie jest szansa na zacieranie piwa. Pytanie jak z filtracją i wysładzaniem. Potem warzenie przefiltrowanej brzeczki, jej chmielenie i chłodzenie - na ile starcza mi wyobraźni może być problem, bo zbiorniki z płaszczem są raczej zamknięte (?). Na forum są koledzy z doświadczeniem to pewnie pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virandell Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 18 minutes ago, zasada said: Jeśli jesteś w stanie zapewnić temperatury zacieru rzędu 62-72°C to pewnie jest szansa na zacieranie piwa. Pytanie jak z filtracją i wysładzaniem. Potem warzenie przefiltrowanej brzeczki, jej chmielenie i chłodzenie - na ile starcza mi wyobraźni może być problem, bo zbiorniki z płaszczem są raczej zamknięte (?). Na forum są koledzy z doświadczeniem to pewnie pomogą. Zutrzymaniem temperatury raczej nie byloby problemu mam grzaki z regulacja mocy, plaszcz olejowy mam otwarty do tego jest otwor 4calowy takze mam duzo miejsca na mieszanie itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Możesz rozwinąć myśl "zacieranie w płaszczu"? To keg, jakiś kociołek, jaka pojemność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virandell Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 6 hours ago, anteks said: Możesz rozwinąć myśl "zacieranie w płaszczu"? To keg, jakiś kociołek, jaka pojemność? To jest keg 50L mozna wnim destylowac geste nastawy typu owoce lub ziarna Bez przypalenia. Dlatego myslalem nad zacieraniem slodu na piwo wnim tylko nie wiem czy sie nada ale teoretycznie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 21 minut temu, Virandell napisał: To jest keg 50L mozna wnim destylowac geste nastawy typu owoce lub ziarna Bez przypalenia. Dlatego myslalem nad zacieraniem slodu na piwo wnim tylko nie wiem czy sie nada ale teoretycznie tak ? W kadzi z płaszczem olejowym da się. Trzeba tylko cały czas mieszać i nabrać w prawy w grzaniu by odpowiednio wcześnie wyłączyć grzałki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virandell Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 5 hours ago, anteks said: W kadzi z płaszczem olejowym da się. Trzeba tylko cały czas mieszać i nabrać w prawy w grzaniu by odpowiednio wcześnie wyłączyć grzałki No to fajnie I rozumiem ze tam chmiel tez moge dodac ^^ ? Co do filtracji to rozumiem ze po zatarciu Musial bym to spucic do wiadra z falszywym dnem a pozniej ztego wiadra do drugiego juz do fermentowania zgadza sie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) W dniu 3.05.2021 o 19:05, Virandell napisał: No to fajnie I rozumiem ze tam chmiel tez moge dodac ^^ ? Co do filtracji to rozumiem ze po zatarciu Musial bym to spucic do wiadra z falszywym dnem a pozniej ztego wiadra do drugiego juz do fermentowania zgadza sie ? Zacierasz w tym kegu z płaszczem , następnie jeślli nie masz w nim filtratora spuszczasz całośc do pojemnika do filtracji. Po przefiltrowaniu brzeczke zlewasz do tego pojemnika z płaszczem i gotujesz dodając chmiel w dawkach zgodnych ze stylem piwa. następnie studzisz zlewasz bez chmielu do pojemnika w którym chcesz fermentować i dodajesz drożdże. Proces jest trochę bardziej skomplikowany niż produkcja wina czy też destylatów. Na zbiorniku z płaszczem olejowym warze od 5 lat i powiem że wymaga wprawy Edytowane 4 Maja 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipa Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) W dniu 3.05.2021 o 00:17, Virandell napisał: Zutrzymaniem temperatury raczej nie byloby problemu mam grzaki z regulacja mocy z tym może być największy problem, bo musisz wziąć poprawkę na bezwładność cieplną płaszcza, a to wymaga tej właśnie wprawy. Rozumiem, że ten kocioł masz z mieszadłem, to załatwia sprawę. Bez filtratora w kotle, zrób tak jak radzi Anteks tj. spuść całość do osobnego filtratora. Do warzenia, możesz na zaworze spustowym zamontować hopstoper lub chmielić w hopspiderze, tak aby czystą brzeczkę zlać do fermentora. Pozostaje jeszcze chłodzenie, ale to najprościej rozwiązać chłodnicą zanurzeniową. Na początek weź coś prostego z zacieraniem jednotemperaturowym. Edytowane 5 Maja 2021 przez Lipa korekta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się