nehoshi Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Witam! Mam do uwarzenia belgijskie ale z zestawu CP: http://centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/664 Niestety w recepturze nie ma nic na temat tego, w jakiej postaci dodać kolendrę, zapytowuję zatem Was? Pozdrawiam, Nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Są dwie uznane szkoły postępowania: 1. Delikatnie pognieść 2. Zmielić na puder (ja tak robię) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Jeśli może być gnieciona to tak zrobię Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Ja kiedyś wrzuciłem kolendre w całości:, poza tym że w piwie nie szło doszukać się kolendry, to wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 W browarnictwie gdy receptura woła o "kolendrę" chodzi tu o nasiona kolendry a nie liście czy inne części rośliny. Nasiona kolendry kupisz w sklepie z przyprawami i to zawsze będzie zmielone w pyłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 U nas przeważnie jest w sprzedaży niezmielone ziarno, gnieść lub mielić musimy sami - to nawet lepiej, gdyż niezmielone ziarno nie traci aromatów. depesz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Moja kolendra jest w ziarenkach niezmielona. Pogniotłem i tak dodam do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 U nas przeważnie jest w sprzedaży niezmielone ziarno, gnieść lub mielić musimy sami - to nawet lepiej, gdyż niezmielone ziarno nie traci aromatów. Aha... to może ja już się zamknę (LOL)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Niezłe wykopalisko ;-) Po siedmiu latach temat odkopany. W sobotę robię Witbiera, moja warka #99 ale pierwsze w historii z kolendrą - i szukałem właśnie informacji, w jakiej postaci cholerstwo dodać - ziarenka, czy zmielone;-) Ten wątek rozwiał wątpliwości, wsypię do moździerza, poznęcam się nad ziarnkami i wsypię to co mi wyjdzie ;-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Rozkruszyć na świeżo ziarenka. Zapach powinien być mocno cytrusowy podczas rozgniatania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi