Skocz do zawartości

Fermantacja burzliwa - piana poza fermentorem


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Niestety mam tak, że w 2 dniu burzliwej musiałem uchylić wieko fermentora, piana wyłazi na podłogę.

Jak zminimalizować taki przypadek na przyszłość ? jak zapobiec obecnie zakażeniu - trzymać uchylone wieko ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na przyszłość:

Zostaw więcej wolnego miejsca w fermentorze, ewentualnie do tego blow-off tube

 

Na teraz najlepiej po prostu zamknij wiadro,  ewentualnie wcześniej możesz zebrać pianę zdezynfekowaną łyżką.

 

Używasz rurki do fermentora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio miałem taki przypadek. W wyniku fermentacji powstało około 5l piany drożdżowej i uciekały z wielkim zacięciem z fermentora przez rurkę na wolność.

W miejsce rurki wsadziłem zdezynfekowany wąż i odprowadziłem powstającą pianę do innego pojemnika postawionego obok fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak, oczywiście rurka jest u mnie zawsze.

Na 34 warki drugi raz mi się to zdarzyło :/

2 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Ostatnio miałem taki przypadek. W wyniku fermentacji powstało około 5l piany drożdżowej i uciekały z wielkim zacięciem z fermentora przez rurkę na wolność.

W miejsce rurki wsadziłem zdezynfekowany wąż i odprowadziłem powstającą pianę do innego pojemnika postawionego obok fermentora.

Good idea !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.