Skocz do zawartości

Neipa - weryfikacja


smola

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz będę warzył ten styl, więc proszę o weryfikację receptury.

Zasyp na 54 l gotowego piwa 13,9 BLG, zacieranie 85 min w 67°C:

pilzneński 9kg

carapils 1,75kg

pszeniczny 1,75kg

płatki owsiane 1,75kg

18ml chlorku wapnia 33% do zacierania oraz 27ml do wysładzania.

 

Chmielenie tylko po wyłączeniu palnika przez 30 do 40min:

Amarillo 200g.

Mosaic 200g

 

Chmiel na zimno wrzucony po pierwszym dniu fermentacji:

Amarillo 200g

Mosaic 100g

Motueka 200g

 

Warka będzie podzielona na dwa wiadra po 27l. Do jednego wiadra polecą drożdże Fermentum Mobile Voss kveik FM53, do drugiego suche Lallemand Voss Kveik.

I tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć?

 

Edit: jeśli BLG za niskie, mogę podbić ekstraktem pszenicznym bruntala.

 

 

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo carapils'a, a za mało chmielu... no może chmielu to na styk jak do tego stylu, ale carapilsa to z połowę mniej, albo i wcale. 

2 godziny temu, smola napisał:

tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć

Pytanie czy chcesz różne piwa, czy porównać różnice między dwoma szczepami drożdży. 

Pozdrawiam

Rafał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, golden_boy napisał:

@majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy :D

Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? 

Nie pamiętam ale polecam grupkę na FB Kveik Polska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.