Jump to content

Neipa - weryfikacja


smola

Recommended Posts

Pierwszy raz będę warzył ten styl, więc proszę o weryfikację receptury.

Zasyp na 54 l gotowego piwa 13,9 BLG, zacieranie 85 min w 67°C:

pilzneński 9kg

carapils 1,75kg

pszeniczny 1,75kg

płatki owsiane 1,75kg

18ml chlorku wapnia 33% do zacierania oraz 27ml do wysładzania.

 

Chmielenie tylko po wyłączeniu palnika przez 30 do 40min:

Amarillo 200g.

Mosaic 200g

 

Chmiel na zimno wrzucony po pierwszym dniu fermentacji:

Amarillo 200g

Mosaic 100g

Motueka 200g

 

Warka będzie podzielona na dwa wiadra po 27l. Do jednego wiadra polecą drożdże Fermentum Mobile Voss kveik FM53, do drugiego suche Lallemand Voss Kveik.

I tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć?

 

Edit: jeśli BLG za niskie, mogę podbić ekstraktem pszenicznym bruntala.

 

 

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Za dużo carapils'a, a za mało chmielu... no może chmielu to na styk jak do tego stylu, ale carapilsa to z połowę mniej, albo i wcale. 

2 godziny temu, smola napisał:

tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć

Pytanie czy chcesz różne piwa, czy porównać różnice między dwoma szczepami drożdży. 

Pozdrawiam

Rafał

Link to comment
Share on other sites

Ok, to zjadę z ilością brzeczki nastawnej, tak by było 40l gotowego piwa. Ilość chmielu będzie już wtedy chyba ok?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, golden_boy napisał:

@majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy :D

Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? 

Nie pamiętam ale polecam grupkę na FB Kveik Polska

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.