smola Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Pierwszy raz będę warzył ten styl, więc proszę o weryfikację receptury. Zasyp na 54 l gotowego piwa 13,9 BLG, zacieranie 85 min w 67°C: pilzneński 9kg carapils 1,75kg pszeniczny 1,75kg płatki owsiane 1,75kg 18ml chlorku wapnia 33% do zacierania oraz 27ml do wysładzania. Chmielenie tylko po wyłączeniu palnika przez 30 do 40min: Amarillo 200g. Mosaic 200g Chmiel na zimno wrzucony po pierwszym dniu fermentacji: Amarillo 200g Mosaic 100g Motueka 200g Warka będzie podzielona na dwa wiadra po 27l. Do jednego wiadra polecą drożdże Fermentum Mobile Voss kveik FM53, do drugiego suche Lallemand Voss Kveik. I tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć? Edit: jeśli BLG za niskie, mogę podbić ekstraktem pszenicznym bruntala. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Za dużo carapils'a, a za mało chmielu... no może chmielu to na styk jak do tego stylu, ale carapilsa to z połowę mniej, albo i wcale. 2 godziny temu, smola napisał: tak się zastanawiam, czy chmiel na zimno rozdzielić po równo, czy może motueke do jednego wiadra, a Amarillo i mosaic do drugiego sypnąć Pytanie czy chcesz różne piwa, czy porównać różnice między dwoma szczepami drożdży. Pozdrawiam Rafał smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Ok, to zjadę z ilością brzeczki nastawnej, tak by było 40l gotowego piwa. Ilość chmielu będzie już wtedy chyba ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Nie żebym się znał ale w mojej opinii to są takie same drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Są, tylko jedne płynne, a drugie suchary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 W dniu 5.06.2021 o 20:43, golden_boy napisał: Nie żebym się znał ale w mojej opinii to są takie same drożdże. To nie są te same drożdże. @Paweł Leszczyński może potwierdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 @majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 1 godzinę temu, golden_boy napisał: @majlosz sądziłem że wszystkie Vossy to te same drożdże - człowiek całe życie sie uczy Jest może jakieś porównanie vossów z różnych firm? Nie pamiętam ale polecam grupkę na FB Kveik Polska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się