Jatoja Tytoty Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Cześć wszystkim. Czy mógł by mi ktoś pomóc w ustaleniu receptury tego piwa. The grain bill for Blue Moon includes malted barley, white wheat, orange peel, coriander and oats—and is usually served with a slice of orange, which its brewmasters claim accentuates the flavor of the brew. Mam 2 miesiące do stworzenia tego cudeńka ale nie wiem zupełnie jakie można dać wartości tych składników(oraz jaki typ dokładnie oraz jaki typ gotowania zastosować. Posiadam 30 litrowy garczek Klarstein , i mam za sobą z 400 litrów piwa lecz zawsze robiłem z gotowych przepisów. Czy mógł by mi ktoś pomóc? Wiem ze nie uda się takiego samego ale cos w ten deseń. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 To witbier. Pierwsze rezultaty z google'a: https://homebrewanswers.com/blue-moon-clone-recipe/ https://blog.homebrewing.org/blue-moon-recipe-clone-extract-all-grain/ zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatoja Tytoty Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zrobiłem ten przepis który mi wysłałeś. wyszło mi trochę mniej niż zakładałem bo woda wyparowała a w skutku końcowe blg się podniosło. Blg końcowe około 16. Nurtuje mnie jedno pytanie na temat drożdży. Do 27 litrów lub 30 w zależności od ilu litrów mi wyjdzie dodaje 1.5 paczki drożdży. W tym przypadku Safale American (US-05). Jest trzeci dzień od zadania drożdży a fermentacja tak jak by bardzo powoli i spokojnie zachodziła. Moje pytanie teraz co ja mogę robić złe? Rehydratacja drożdży przez godzinę w około 200 ml wody o temp 22 stopnie w zamkniętym słoiczku . Brzeczka do której zostały zadane drodze miała 20 stopni Została napowietrzona mikserem. W słoiczku mieszałem drodze łyżeczka. Co może być przyczyna słabej fermentacji? Czy mogli byście mi odpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Może być trochę mało drożdży - na 30l 16°blg trzeba było spokojnie dwie paczki sypnąć. Do tego za długie uwadnianie - staraj się nie przekraczać pół godziny. Jaka jest temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatoja Tytoty Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Teraz trzymam 21 stopni bo przy 20 nie chciało ruszyć. Mam mate podgrzewająca wiec śmiało mogę ustawić jaka chce. Czy nawadnianie w 22% jest ok? czy lepiej w większej nie przekraczając 35 stopni. Miałem przerwę poł roczna trochę mi się pomieszało ;S Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Jatoja Tytoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Na US-05 to może być trochę za dużo. Choć obecnie nie obniżałbym już jakoś zdecydowanie, niech dofermentuje, przy kolejnej warce zdecydujesz, czy efekt jest satysfakcjonujący, czy jednak wypadałoby zacząć niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatoja Tytoty Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Ja ogólnie robię tak że startuje od około 18/19 stopni a jak zaczyna słabiej fermentować podwyższam temperature. Czy dodać te pół saszetki drodzy bo pozniej będzie za późno? Kiedyś nawadnialem drożdże w 30 stopniach ale szybko kończyły pracę. Raz się zdążyło że nie mogłem zatrzymać bo tak kipiało. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Jatoja Tytoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się