Skocz do zawartości

NEIPA weryfikacja receptury


lukluk12

Rekomendowane odpowiedzi

oczekiwana ilość piwa ok 21 litrów

zacieranie

66 stopni 40min

72 stopnie 10 min

76 stopni 15 min

 

pale ale - 5kg

płatki owsiane i pszenne po 0,6 kg

pilzneński - 1kg

 

chmielenie

Moutere 10g 60min

Nelson Sauvin 20g 15min

Nelson Sauvin 30g 5min

Mooutere 40g po wyłączeniu palnika

 

Na cichą 4 dni

Nectaron, wai-iti, sabro - po 50g

 

drożdże s-33

Co sądzicie o tym przepisie i czy odpowiednia ilość chmielu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro to NEIPA to nie ma sensu dawać nic przed whirpoolem. Wszystko to co masz przed wyłączeniem palnika, przenieść po wyłączeniu palnika.

Co sądzę: słód pale ale jako główny to słaby pomysł, mało płatków, średnio jeśli chodzi o drożdże.

Edytowane przez skazi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, skazi napisał:

Skoro to NEIPA to nie ma sensu dawać nic przed whirpoolem. Wszystko to co masz przed wyłączeniem palnika, przenieść po wyłączeniu palnika.

Co sądzę: słód pale ale jako główny to słaby pomysł, mało płatków, średnio jeśli chodzi o drożdże.

To co w takim razie dać jako główny słód? Wszystko na pilzneńskim czy bardziej monachijski? Z płatkami dobić do 1kg owies i pszene ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry punkt wyjścia to 70% pilzneńskiego i np. po 15% płatków. Można dodać trochę słodu pszenicznego.

 

Monachijski to kompletnie nie ta bajka. Która to Twoja warka? Bo NEIPA potrafi sprawić sporo trudności, zwłaszcza z utlenieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.