lukluk12 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 oczekiwana ilość piwa ok 21 litrów zacieranie 66 stopni 40min 72 stopnie 10 min 76 stopni 15 min pale ale - 5kg płatki owsiane i pszenne po 0,6 kg pilzneński - 1kg chmielenie Moutere 10g 60min Nelson Sauvin 20g 15min Nelson Sauvin 30g 5min Mooutere 40g po wyłączeniu palnika Na cichą 4 dni Nectaron, wai-iti, sabro - po 50g drożdże s-33 Co sądzicie o tym przepisie i czy odpowiednia ilość chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Skoro to NEIPA to nie ma sensu dawać nic przed whirpoolem. Wszystko to co masz przed wyłączeniem palnika, przenieść po wyłączeniu palnika. Co sądzę: słód pale ale jako główny to słaby pomysł, mało płatków, średnio jeśli chodzi o drożdże. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Godzinę temu, skazi napisał: Skoro to NEIPA to nie ma sensu dawać nic przed whirpoolem. Wszystko to co masz przed wyłączeniem palnika, przenieść po wyłączeniu palnika. Co sądzę: słód pale ale jako główny to słaby pomysł, mało płatków, średnio jeśli chodzi o drożdże. To co w takim razie dać jako główny słód? Wszystko na pilzneńskim czy bardziej monachijski? Z płatkami dobić do 1kg owies i pszene ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Dobry punkt wyjścia to 70% pilzneńskiego i np. po 15% płatków. Można dodać trochę słodu pszenicznego. Monachijski to kompletnie nie ta bajka. Która to Twoja warka? Bo NEIPA potrafi sprawić sporo trudności, zwłaszcza z utlenieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się