Przeor Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Witam, co sądzicie o takim składzie na około 27l na uwarzenie Sesion IPA? Chinook na 60 min gotowania amarillo 25 g na 5 minut gotowania amarillo 25 g i cascade 50 g na zimno 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Chmielu na aromat raczej ubogo jak na 27l IPY. Przeliczyłeś IBU? 50g chinooka na oko da bardzo wysoką goryczkę. Jakie warunki fermentacji możesz zapewnić? Skłaniałbym się raczej do US-05 i zastanowiłbym się nad dwoma paczkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Bieda z tym chmielem, 75g to ja daję na 10-11L na zimno, 25g na aromat to jakieś homeopatyczne ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przeor Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Hej, dzięki za szybką odpowiedź. Tutaj jest link do receptury: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-153/vie Wg brewness.com, piwo wyjdzie bardzo gorzkie, a chciałbym żeby piwo miało zaznaczoną goryczkę (jednak nie za dużą), a miało aromat cytrusowy. Zaznaczyłem wydajność zacierania, na 60%, bo ostatnie moja warka charakteryzowała się taką wydajnością (jestem początkującym piwowarem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zmniejszyłbym ilość chmielu na goryczkę na tyle, że dostać koło 40 - przy tym blg to i tak solidna liczba. Jeśli chcesz mocnych cytrusów, celowałbym w hoprate przynajmniej 10-15g/l. Amarillo na aromat jest ok, dorzuciłbym jeszcze np. citrę, ewentualnie jeszcze któreś z: azacca, chinook, może mosaic czy equanot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przeor Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-boza/view Zaktualizowałem recepturę, dzięki za uwagi. Czekam na kolejne uwagi i jutro składam zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 13 godzin temu, Przeor napisał: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-boza/view Zaktualizowałem recepturę, dzięki za uwagi. Czekam na kolejne uwagi i jutro składam zamówienie. 30g Marynki do IPA na aromat? Bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi