smola Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Szanowni, od jakiegoś czasu mam problem ze startem fermentacji lagerów. Przeciąga się powyżej 48h, a wiążę to ze zmianą środka dezynfekującego z oxi na starsan hb. Dotychczas wszystkie słoiki, w których przechowywałem drożdże, dezynfekowałem oxi i problem nie występował. Czy piana w słoiku musi całkowicie zniknąć, a słoik wyschnąć przed zapakowaniem gęstwy? Kiedy pakowałem gęstwę zawsze jakieś resztki piany pozostawały w słoiku, ale gdzieś czytałem, że kwas foliowy zawarty w starsanie służy jako pożywka dla drożdży i myślałem, że nie powinna im zaszkodzić. Roztwór oxi natomiast wylewałem i od razu pakowałem gęstwę i taki problem nie występował. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Ja też używam SS jak Ty. Zero problemów. W słoiku czy też w fermentorze zawsze trochę środka zostaje. Jakich drożdży używasz ? Ja głównie W34/70 , transportowałem szereg razy gęstwę, było ok. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 (edytowane) Obecnie w obiegu mam cztery szczepy FM 30, FM 31, W34/70 oraz Wyeast 2278 Czech Pils. Problem występuje z każdym. Ilość gęstwy jaką zadaję to około 500ml na 27l brzeczki 11BLG. Gęstwa około 2 tygodniowa. @zielony07 dzięki za szybką odpowiedź, i chyba dzięki niej znalazłem źródło problemu(no bo jeśli robisz jak ja i u Ciebie problemów nie ma, to błąd popełniam w innym miejscu), mianowicie temp w lodówce. Jakiś czas temu wymieniłem sterownik (mniej więcej w tym samym czasie co zacząłem używać starsan) i jego sondę kładłem na wieku górnego wiadra (wkładam dwa do lodówki) i tam sterownik pokazywał 8°C, teraz przełożyłem go na dół i wskazania to 3,8°C. Nic dziwnego, że tak długo startowały, i że w ogóle ?. Mam nadzieję, że to tylko to powodowało długi lag. Podniesienie temp. spowodowało natychmiastowy start drożdży. Edytowane 19 Lipca 2021 przez smola Problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się