Eselchen Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 (edytowane) Cześć, dzisiaj nastawiłem starter 1,5l w 2l kolbie z drożdży Kveik Lutra. Po 2h zaczęło się strasznie pienić o po chwili piana zaczęła wychodzić z kolby. Wyłączyłem mieszadło, umyłem kolbe płynem do dezynfekcji i postawiłem ponownie na mieszadło i po chwili piana znowu wyszła z kolby. Założyłem blow off ze zdezynfekowanej rurki i tak wyszło mi z 0,5 l przez rurkę. Pytanie teraz czy jest warto taki starter zadawać do brzeczki ze względu na prawdopodobną infekcje? Czy można jakiś sprawdzić czy starter został skażony? Blow off zrobiłem z folii aluminiowej, rurki silikonowej i taśmy klejącej. Edytowane 24 Lipca 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 Godzinę temu, Eselchen napisał: Cześć, dzisiaj nastawiłem starter 1,5l w 2l kolbie z drożdży Kveik Lutra. Po 2h zaczęło się strasznie pienić o po chwili piana zaczęła wychodzić z kolby. Wyłączyłem mieszadło, umyłem kolbe płynem do dezynfekcji i postawiłem ponownie na mieszadło i po chwili piana znowu wyszła z kolby. Założyłem blow off ze zdezynfekowanej rurki i tak wyszło mi z 0,5 l przez rurkę. Pytanie teraz czy jest warto taki starter zadawać do brzeczki ze względu na prawdopodobną infekcje? Czy można jakiś sprawdzić czy starter został skażony? Blow off zrobiłem z folii aluminiowej, rurki silikonowej i taśmy klejącej. Chyba gorąco masz w domu , ale jak myłeś kolbę to gdzieś ten starter przelewałeś czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 1 godzinę temu, Eselchen napisał: Czy można jakiś sprawdzić czy starter został skażony? Bardzo prosto - zrobić na nim piwo i zobaczyć czy będzie infekcja A tak na poważnie - jakieś ryzyko zawsze jest, ale to bardzo silne drożdże, raczej powinny zdominować środowisko. Generalnie do kwejków nawet nie trzeba robić starterów. Na pocieszenie - tradycyjnie Norwegowie suszyli te drożdże np na strychach... bez specjalnej dbałości o higienę. Przy zadawaniu weź pod uwagę ich wędrowniczy styl życia i zostaw im sporo miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 (edytowane) 43 minuty temu, witur napisał: Chyba gorąco masz w domu , ale jak myłeś kolbę to gdzieś ten starter przelewałeś czy jak ? Trzymam je w pomieszczeniu gdzie non stop jest 30 stopni, bo kveiki lubią cieplejsze miejsca. Startera nie przelewałem tylko umyłem kolbę z zewnątrz. 12 minut temu, x1d napisał: (...)Generalnie do kwejków nawet nie trzeba robić starterów. Będę robił warkę ok. 52l to bez startera nie chciałem dawać im takiego wyzwania. Na przyszłość będę musiał się zaopatrzyć w kolbę 3l, żeby robić 2-litrowe startery bez obawy o wyjście drożdży. Edytowane 24 Lipca 2021 przez Eselchen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 22 minuty temu, Eselchen napisał: warkę ok. 52l No to faktycznie podnosi ryzyko. Ale raczej byłbym dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się