Peku69 Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Cześć, zabrałem się wczoraj za ugotowanie poniższego piwka: https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/100-ibu-ipa-21blg Wszystko przeprowadzone zgodnie z instrukcją, wyszło mi ok. 19 blg. Niestety, że nie posiadam jeszcze chłodnicy to zostawiłem brzeczkę do wystygnięcia na noc lekko nakrywając pokrywką. Rano byłem bardzo mocno zdziwiony jak chciałem dolać uwodnionych drożdży, ponieważ powstała gęsta piana na brzeczce, a sama brzeczka zrobiła się gęsta niczym syrop. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją ? Czy da się to jeszcze odratować? Być może w tym piwie to proces naturalny ? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Myślę, że zabrały się za to jakieś obce drobnoustroje. Z tego co wiem bakterie Pediococcus potrafią powodować taką zmianę lepkości. (Gęstość to stosunek masy do objętości przez noc raczej wiele sie nie zmieniła ) Piana na brzeczce też świadczy o tym, że jakieś drobnoustroje tam pracują. Wg mnie do kanału a wiadro i wężyki do odkażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Jest lato i dzikusy nie spią na co moze wskazywać piana. Sprawdz po kilku dniach blg, smak i film na powierzchni. Może pierwszy raz robiłeś o takim ekstrakcie i Tobie wyjade się gęste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 29 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Trzeba było chłodzić w wannie. Teraz w nocy jest jakieś 17-19 stopni, chyba nikła szansa żeby przez noc temperatura brzeczki spadła do odpowiedniej, przy której można zadać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się