Przeor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Cześć! Bardzo proszę o ocenę receptury! Zależy mi na tym aby piwo było idealną opcją na zimowe wieczory. Pozdrawiam :D. Link do receptury: https://brewness.com/pl/recipe/mleczne-piwo/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Przekombinowana. Laktoza 0,5 kg, 10% jęczmienia palonego, 5-10% karmelowego, reszta słód podstawowy. Jak bardzo chcesz to możesz dodać płatków jęczmiennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przeor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Dzięki :D. Na pewno tylko 500g laktozy? Słyszałem głosy, że smak mleczny w stoucie czuje się dopiero po dodaniu 600g laktozy na 20 litrową warkę. A ja tutaj mam aż 25 litrów. A co do słodów - mam pozbyć się wszystkich rodzajów palonych, które są w recepturze i wszystkie zastąpić jęczmieniem palonym? Myślałem, że różnorodność słodów palonych wyjdzie piwu na dobre. Patrzyłem po innych recepturach i tam zasyp też był całkiem różnorodny. Myślałem, że dodam płatków owsianych i słodu pszenicznego, aby piana była super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Przeor napisał: Na pewno tylko 500g laktozy? Słyszałem głosy, że smak mleczny w stoucie czuje się dopiero po dodaniu 600g laktozy na 20 litrową warkę Możesz dać więcej. Laktoza daje słodycz i treściwość. Smaku mlecznego nie wyczujesz. 8 godzin temu, Przeor napisał: A co do słodów - mam pozbyć się wszystkich rodzajów palonych, które są w recepturze i wszystkie zastąpić jęczmieniem palonym? Jeśli chcesz być bliski stylowi to użyj tylko jęczmienia palonego. Jak chcesz zmniejszyć paloność to zastąp połowę jęczmienia słodem czekoladowym 8 godzin temu, Przeor napisał: Myślałem, że różnorodność słodów palonych wyjdzie piwu na dobre. Patrzyłem po innych recepturach i tam zasyp też był całkiem różnorodny. Stout to proste piwo, a więc i prosty zasyp. Z czasem receptury się upraszcza. Przeważnie początkujący piwowarzy, chcąc osiągnąć te wszystkie niuanse z opisów słodów, przekombinowują receptury. Z czasem odkryjesz, że świetne efekty można osiągnąć ograniczając się do słodu podstawowego i 1-3 słodów specjalnych, w zależności od stylu piwa. Poczytaj receptury nagrodzonych piw, większość z nich jest mega prosta. Zasyp to tylko część sukcesu. O wiele ważniejsze jest dobranie odpowiednich drożdży i zapewnienie odpowiednich warunków fermentacji. Czasami też w przepisie znajdziesz multum słodów, z prostego powodu, gdyż piwowar czyści magazyn. 8 godzin temu, Przeor napisał: Myślałem, że dodam płatków owsianych i słodu pszenicznego, aby piana była super Owies to sprawdzony dodatek do stouta. Polepsza pianę i treściwość. Jak dodajesz owies to przenicę możesz sobie odpuścić i użyć do innego piwa. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przeor Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Super, już wszystko rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Podpinam swoją recepturę do oceny: Viking Pale Ale Malt 4 kg 55.6% Viking Munich Malt 1 kg 13.9% Weyermann - Carahell 0.5 kg 6.9% Simpsons - Golden Naked Oats 0.6 kg 8.3% Wheat Cafe Castle Malting 0.5 kg 6.9% Castle malting chocolate 0.25 kg 3.5% Fawcett - Pale Chocolate 0.25 kg 3.5% Jęczmień palony 0.1 kg 1.4% ostatnie 10 min zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Ok, choć przekombinowana. Jeśli to zasyp na 20l, to rozumiem, że użyjesz odpowiedniej ilości świeżej gęstwy? Jęczmień palony daj od początku zacierania. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Zasyp na 25l BLG 15,5. Chcę zrobić starter trzystopniowy z FM13 Irlandzkie ciemności, ewentualnie rozruszam na jakiejś mniejszej warce przy jednostopniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się