Łachim Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 (edytowane) 1. Ja korzystam teraz z BeerSmith, ale ten, którego użyłeś jest godny polecenia: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ 2. Jeszcze masz 0,95 ml w Acid Additions (do zacieru), to 1,17 to było do wysładzania. Edytowane 5 Października 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 12 minut temu, Łachim napisał: 1. Ja korzystam teraz z BeerSmith, ale ten, którego użyłeś jest godny polecenia: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ 2. Jeszcze masz 0,95 ml w Acid Additions (do zacieru), to 1,17 to było do wysładzania. Tak, wiem, że do wysładzania ale jak dodałem 1,17 ml to mi zeszło może do 6ph. Do gotowej brzeczki by zejść np do 4,5 musiałem dodać około 4ml. Albo miernik mi coś źle pokazuje albo kwas mam jakiś trefny Czy może ph po podgrzaniu spadnie na tyle mocno, że każą tylko tyle dać? Jeżeli tak to jak weryfikujecie ph? Jakie powinno być ph wody do wysładzania przed podgrzaniem? Jeszcze taka kwestia, w którym momencie obniżacie przy zakwaszaniu do 4,5? Ja to zrobiłem tak, że po wysładzaniu a przed gotowaniem zrobiłem by się nie bać, że coś zakaże dodając kwas i testując kilkukrotnie. (Oczywiście próbkę schładzałem za przed każdym pomiarem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Ja dodaję czasem nawet 10 ml aby zejść 1-.5 2 stopnie. Wszystko zależy od składu wody. Woda (pewne składniki) mogą buforować pH utrzymując stałą wartość pomimo dodawania kwasu. Poczytaj tu o alkaliczności może Ci to trochę rozjaśni. Dodatkowo dochodzi temperatura o której wcześniej pisaliśmy. PH brzeczki możesz sprawdzić na początku pierwszego gotowania i oczywiście pod koniec i wtedy koryguj. Nic nie zakazisz, to jest wrzątek no i dodajesz kwas mocno stężony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Czyli jak rozumiem ten kalkulator nie do końca działa? To ph docelowe jest podawane w 25 stopniach czy w temperaturze wysładzania? Z tego co czytałem to temperatura mocno wpływa na ph. Tak samo 4,5 ph zakładam, że już powinno być schłodzonej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Wydaje mi się, że podaje w temperaturach pokojowych, to pH 4.5 też jest w pokojowej, bo chodzi o to, żeby było najwyżej takie w czasie zakwaszania, żeby hamować rozwój innych drobnoustrojów. Co do wyliczeń kalkulatora, słód ma znaczne właściwości buforujące, a Ty w grist weight (waga zasypu) masz podejrzanie niską wartość 1,11 kg - na pewno tyle było? Dodatkowo, jaki to rozmiar warki? Bo przy 10 l modyfikowanej wody i takim zasypie to po gotowaniu wyjdzie jakieś 7 (?) litrów. Czy dobrze wprowadziłeś dane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Tak, dobrze dlatego, że robiłem bardzo małą warkę by nie musieć tracić za dużo czasu na podgrzewanie Wstawiłem kilka h temu 5,5l To taka testowa. Z tego przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/pp-lichtenhainer/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 No to bardziej bym typował zepsuty miernik lub błędne dane wejściowe parametrów wody niż błąd programu, ale trudno powiedzieć. Mój miernik ostatnio zaczął np. pokazywać pH 0.3-0.4 niższe niż prawidłowe. Inna sprawa, że go źle przechowywałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Czyli realnym jest, że by zakwasić 6,2 l wody o ph 7,2 do wartości 5,4 wystarczy 1 ml kwasu? Wydawało mi się trochę mało. Jeżeli aż tak mnie miernik przekłamuje to dość mocno z tą warką pojechałem z dodatkami kwasu Czy to nie jest tak, że ta woda do wysładzania w temp 25 stopni powinna mieć koło 6ph z hakiem? Gdzieś widziałem tabelkę, że podgrzanie wody do 75 stopni obniży mi ph o jakieś 0,6. Jeżeli tak jest i to bierze pod uwagę program to mogłoby mi się zgadzać z odczytami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się