Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zasada Opublikowano 29 Września 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Po Warszawskim Porterze Lodowym i Wędzonym Porterze z Widawy zagraniczne portale opublikowały recepturę na Imperatora Bałtyckiego Pinty. Artykuł: Brewing Hop-Forward Baltic Porter with Poland’s Browar PINTA Receptura: PINTA Imperator Bałtycki Dry-Hopped Dzięki niespodziewanej pomocy @grandfso mogę analogicznie jak w przypadku powyższych zrobić wątek. Oryginalny przepis mieszał trochę treści, uporządkowałem, przetłumaczyłem etc. Kursywą to co było niejasne. Cytat Ten przepis oparty jest na chmielonym na zimno imperialnym porterze bałtyckim. Możesz pominąć chmielenie na zimno na rzecz nieco bardziej tradycyjnej wersji – choć wciąż bardziej gorzkiej niż większość – lub możesz zmienić chmiel na swoje ulubione odmiany. Kluczem do sukcesu jest tu duża ilości zdrowych drożdży lagerowych, chłodna fermentacja dla czystego profilu i umożliwienie długiego czasu leżakowania, aby wygładzić i dopełnić te wielkie smaki. Parametry: objetość: 5 galonów (19 litrów) | wydajność warzelni: 72% | OG: 1.106 - 25 BLG | FG: 1.026 - 6,6BLG | IBU: 88 | ABV: 10,5% Zasyp: 2,7 kg Monachijski nie wspomniano czy 1 czy 2 2,2 kg Wiedeński 2,2 kg Pilzneński 1,4 kg Weyermann CaraBohemian 454 g Weyermann Carafa Special II Zacieranie: 5 minut @56°C 50 minut @64°C 10 minut @72°C mash out 78°C - brak info ale zakładam, że nie więcej niż 5 minut Vorlauf do uzyskania klarownej brzeczki. Wysładzanie do 27 litrów — lub więcej, w zależności od szybkości parowania Twojej warzelni. Warzenie: co najmniej 2 godziny 62 g CTZ na początku wrzenia albo 16 ml ekstraktu chmielowego FLEX - [do 88 IBU] 2,5 ml odżywki z drożdżowej Wyeast na 10 minut przed końcem gotowania po 31 g Centennial, Citra i Mosaic na wyłączenie palnika po 48 g Sabro i Strata po zakończeniu lagerowania Schłodź do 9°C, dobrze napowietrz i dodaj dużo zdrowych drożdży. Drożdże: Fermentis SafLager W-34/70 lub podobne Trzymaj w temperaturze 9°C przez 2 dni, a następnie powoli podnoś o około 1°C dziennie przez 6 dni, aż osiągnie 15°C, a następnie trzymaj tam 2 dni (przerwa diacetylowa). Następnie zacznij schładzać piwo o około 3°C dziennie, aż osiągnie 1°C. Piwo leżakuj przez 9–10 tygodni, następnie dodaj chmielu przez 1 tydzień. Odfiltruj chmiel i zabutelkuj gazując do 2,8 jednostek. Uwagi: Dążyć do bardziej miękkiego profilu wody, opcjonalnie dodając chlorek wapnia, aby uzyskać bardziej okrągłe, pełniejsze odczucie w ustach. Jakby ktoś uwarzył, fajnie by było gdyby się podzielił wrażeniami. Goglez, Igorrodz, grandfso i 4 innych 2 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 10 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) .Kusi mnie aby spróbować. Fajna zabawa z tym, mam już jedną próbę z klonem imperium prunum. Tylko czy jest sens robić 20l piwa które trzeba wypić w pół roku. Warszawskiego lodowego też robiłem. Bdb piwo warka do powtórzenia. Edytowane 10 Października 2021 przez Marcin Skwira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi