coder Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Parę osób prosiło mnie o upublicznienie zawartości mojej piwniczki: Stan na dzień 14 IX 2010: Piwa dobre: Monachijskie ciemne ? w dwóch wersjach póroczne i półtoraroczne. To starsze chyba lepsze, ale może już mieć trochę cech starego piwa (13 + 11 butelek) Foreign Extra stout ? dobry przykład stylu, ale piwo ponad roczne, może już być starawe, i cierpi na gushing ? 16 butelek Doppelbock ? dobry ponad roczny koźlak, niestety chyba już zaczyna się starzeć 15 butelek + kilka bączków Złota dolina ? piwo w stylu Orval, dla koneserów dziwnych smaczków ? ma posmaki ?końskie?. 20 but + ~20 bączków Weizen Lehr IV ? niezła pszeniczka, trochę stara jak na pszeniczkę (4 miesiące) i odrobinę za słodka 6 but. Wędzone ? piwo w stylu Rauchbier, ale taki mało wędzony, zrównoważony (typu Spezial) 18 but. Ponury stout ? dobry dry stout 4 but. Karger Weizenbock ? 4 but + ~10 bączków Piwa poprawne: American Amber Ale ? mocno chmielone, mocno słodowe, karmelowe ale ? 5 but. Krzepki porter ? przyzwoity porter angielski ? 10 but. Berliner Weisse ? kwaśne piwo pszeniczne, trochę mało kwaśne jak na styl, i z małymi wadami technicznymi 14 but + ~30 bączków Guiness ? dry stout ? poprawny i bez wad, ale trochę nudny w smaku ? 17 but. Setka ? przyzwoity koźlak ? 6 butelek St Margaret ? poprawne Wee Heavy, trochę za mocno odfermentowane 10 but. Amerykańska pszeniczka ? 8 butelek Weizenbock Rodryg ? 5 butelek Warsteiner ? średnio udany pils niemiecki ? 10 but. Helles Bock ? fajny koźlak majowy ? 7 but. Gabriel ? stary już dosyć dunkelweizen ? 8 but Piwa marne Nie warto pisać ~30 butelek róznych stylów Plus kilka pojedynczych butelek weizenów i witbierów i po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs. Plus świeża warka Duvel-a, jeszcze za młoda aby pić Edytowane 14 Września 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Foreign Extra stout ? dobry przykład stylu, ale piwo ponad roczne, może już być starawe, i cierpi na gushing ? 16 butelek Poupuszczaj gaz, bo akurat przegazowanie stouta to wada, która mocno psuje doznania w trakcie degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Nie nie, to jest rasowy gushing - piwo nie jest przegazowane, tylko piana powoli i niepowstrzymanie ciągle się pnie w górę, aż wyłazi z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 ... po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs. Hmm... czyżby był jakiś mały przeciek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 ... po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs. Hmm... czyżby był jakiś mały przeciek? Nie, nawet nie poruszaliśmy tego tematu, żeby jakichś kwasów nie było tak jak w zeszłym roku. Ale każdy widzi, że Kolsch albo Alt to pewniak w tym roku, a IPA chyba też jeszcze nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 ... po ~10 butelek świetnego IPA i Kolscha które chowam na przewidywany konkurs. Hmm... czyżby był jakiś mały przeciek? Nie' date=' nawet nie poruszaliśmy tego tematu, żeby jakichś kwasów nie było tak jak w zeszłym roku. Ale każdy widzi, że Kolsch albo Alt to pewniak w tym roku, a IPA chyba też jeszcze nie było.[/quote'] IPA było w 2006. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 O kwasach nie słyszałem, zresztą zawsze się ktoś znajdzie co mu nie pasuje ( mi chyba nic nie pasuje ). Zresztą wnet październik więc i kategorie Cześ ogłosi. Coder. Piwniczka wielka więc i więcej piw wejdzie. Trzeba przyznać że masz jeszcze dojść wielki zapas, ale dobrze że sezon w pełni i można już powoli zapełniać wolne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Czes na tym forum zadeklarował Koelscha rok temu. Jak chcecie, to sobie poszukajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 No to w takim układzie Coder trzymaj co zajmnie odpowiednie miejsce. A czy to piwo się nie starzeje za szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 A czy to piwo się nie starzeje za szybko? Teoretycznie tak, ale niedawno Hasintus degustował pilsa Dagome, zwycięzcę z Żywca 2009 i piwo było jeszcze bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Chyba zdania nie zmienię, że piwo młode jest dobre, a im starsze tym bardziej widoczne są wady. Jednak jeśli piwo jest górnej półki nic mu nie będzie wręcz podkreśli jego walory. Szkoda, że jestem na etapie picia piw jeszcze młodych bo później wady są na pierwszym planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Chyba zdania nie zmienię, że piwo młode jest dobre, a im starsze tym bardziej widoczne są wady. Jednak jeśli piwo jest górnej półki nic mu nie będzie wręcz podkreśli jego walory.Szkoda, że jestem na etapie picia piw jeszcze młodych bo później wady są na pierwszym planie. Koelsch moim zdaniem musi być świeży. To jest tak delikatne piwo, że jurorzy z pewnością doszukają się jakiegoś kartonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 CODER, że też chciało Ci się liczyć te butelki. Ja już myślałem kiedyś o tym by prowadzić to wszystko na kompie, aby mieć podgląd do stanu bez liczenia. Zrezygnowałem mamtylko stany magazynowe i poszczególne warki wpisane. Komp musiałby być stale włączony. Co biorę butelkę to trzeba zdjąć ze stanu, szykuję dla kogoś skrzyneczkę przed wydaniem wszystko zdjąć ze stanu- nie chore zrezygnowałem z tego jeszcze przed wprowadzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Warsteiner ? średnio udany pils niemiecki ? 10 but. To nie prawda. Bardzo przyjemny wytrawny lager. Uważam, że całkiem udany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Warsteiner ? średnio udany pils niemiecki ? 10 but. To nie prawda. Bardzo przyjemny wytrawny lager. Uważam' date=' że całkiem udany.[/quote'] Miło mi. Zachęciło mnie to do zrobienia jakiegoś pilsa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się