Jejski Posted May 13, 2008 Share Posted May 13, 2008 Witam szanowne grono piwowarów. Jest to mój pierwszy post, ale czytam od chyba roku. Zawsze twierdzę że lepiej cztać niż się powtażać. Niestety nie znalazłem podobnego problemu na forum. Warze od pół roku i mam za sobą 7 warek z zacieraniem ( czyli jestem świeży jak trawa na wiosnę) . Dostałem od kolegi puszkę ekstraktu chmielowego. Na puszce jest napisane mi. "EKSTRAT CHMIELOWY CO2, PL MAG ZBIÓR 2007 , HPLC 300g ALFA NETTO 610g" . Rozumiem że jest to polskie MAGNUM ale nie wiem jak dawkować. Przegiąć z chmieleniem przy ekstrakcie chyba jest bardzo prosto, w związku z tym pytania: 1. Ile gram proponujecie do warki 20l ? 2. Czy można tym chmielić bez gotowania ? 3. Jak przechowywać po otwarciu puszki ? Na pierwsze pytanie postaram się odpowiedzieć sobie w następujący sposób. Jeśli w przykładowym przepisie jest 50g marynki o zawartości ALFA 7.7% to po przeliczeniu potrzebuję 3,85g alfa.Jaki w puszce jest 300g alfa przy masie 610g to do uzyskania tej wartości potrzebuję 7,7g ekstraktu. Już od tych wyliczeń mam kompletny marazm w głowie. Proszę o sugestie. Pozdrawiam. Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 13, 2008 Share Posted May 13, 2008 "EKSTRAT CHMIELOWY CO2, PL MAG ZBIÓR 2007 , HPLC 300g ALFA NETTO 610g" . Skoro jest rozpuszczony w ciekłym CO2, to raczej musisz zuzyć cała puszkę od razu. Nie mam pojęcia ile to może miec alfa-kwasów. Ergo - raczej bym tego nie używał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted May 17, 2008 Share Posted May 17, 2008 Ekstrakt nie jest rozpuszczony w CO2, tylko został wyprodukowany poprzez ekstrakcję alfa kwasów nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Wygląda na to, że puszka ma 610 g netto zawatrość a w tym jest 300 g alfa kwasów (oznaczonych metodą HPLC ) czyli 49,2 % a-k. Marynka T90 ze zbioru 2007 zawiera ok. 7,5 % a-k, czyli stosując 30 g granulatu do kotła wsypujesz 2,25 g a-k. Przy założeniu, że wykorzystasz 30% do brzeczki przejdzie 0,675 g a-k. Licząc w drugą stronę może policzyć ile potrzebujesz ekstraktu dla uzyskania podobnej goryczki. Musisz tylko wiedzieć ile a-k z ekstraktu przejdzie do brzeczki (ja nie mam pojęcia, przyjąłbym 90%). Tylko po co stosować ekstrakt chmielowy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted March 29, 2009 Share Posted March 29, 2009 (edited) Odświeżając temat.....czy ktoś chmielił przy pomocy ekstraktu w płynie ? Są jakieś opinie ? Szybkość, opłacalność stosowania, różnice smakowe itp ?. Przy szybkich warkach zastanawiam się nad takim sposobem. Interesuje mnie tak zizomeryzowany ekstrakt jak i nie. Są koledzy z doświadczeniami ? Edited March 29, 2009 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now