Muchor Opublikowano 24 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 Koledzy, Krótko - 13.X nastawiłem cydr z soku z jabłek Prince, miał 11.2 brix (zmierzone refraktometrem). Teraz, po prawie dwóch tygodniach miał zmierzone 3.0-3.5 brix (kilka pomiarów, cały wynik w tych granicach). Jak to teraz przeliczyć na alkohol i stopień odfermentowania? Zwykły kalkulator piwowarski pokazuje mi około 6.3-6.7% alkoholu - ale pokazuje mi błąd przy wyliczeniu odfermentowania. Macie jakieś lepsze kalkulatory dla cydru? Trzeba uwzględnić alkohol przy pomiarze refraktometrem - czy to jakoś inaczej się robi niż przy zwykłym piwie? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Pokazuje Ci ok, to odfermentowanie pozorne. W cydrze nie ma cukrów nierefermentowalnych, więc pokazuje odfermentowanie poniżej zera i stąd pewnie błąd Muchor i primordial 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 25 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Rozumiem, czyli drożdże już zrobiły robotę, i nie ma pomyłki. No to jeszcze potrzymam w cieple kilka dni aby posprzątały do końca i potem cold-crush na balkonie (nie mam lodówki). Dzięki za odpowiedź. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się