Muchor Opublikowano 24 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 Koledzy, Krótko - 13.X nastawiłem cydr z soku z jabłek Prince, miał 11.2 brix (zmierzone refraktometrem). Teraz, po prawie dwóch tygodniach miał zmierzone 3.0-3.5 brix (kilka pomiarów, cały wynik w tych granicach). Jak to teraz przeliczyć na alkohol i stopień odfermentowania? Zwykły kalkulator piwowarski pokazuje mi około 6.3-6.7% alkoholu - ale pokazuje mi błąd przy wyliczeniu odfermentowania. Macie jakieś lepsze kalkulatory dla cydru? Trzeba uwzględnić alkohol przy pomiarze refraktometrem - czy to jakoś inaczej się robi niż przy zwykłym piwie? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Pokazuje Ci ok, to odfermentowanie pozorne. W cydrze nie ma cukrów nierefermentowalnych, więc pokazuje odfermentowanie poniżej zera i stąd pewnie błąd Muchor i primordial 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 25 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Rozumiem, czyli drożdże już zrobiły robotę, i nie ma pomyłki. No to jeszcze potrzymam w cieple kilka dni aby posprzątały do końca i potem cold-crush na balkonie (nie mam lodówki). Dzięki za odpowiedź. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi