sebpa Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) #18 One & Only - Citra Single Hop AIPA warzone 27.07.2014 Surowce fermentowalne: 4.35 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) 78.0 % 0.55 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) 9.9 % 0.38 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) 6.8 % 0.30 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (145.0 EBC) 5.4 % Chmiele: 100g Citra [13.6% a.k] + Citra na cichą - jakieś 100g Drożdże: American Ale (Wyeast Labs #1056) - gęstwa II pokolenie Dodatki inne: kw. fosforowy 5ml Schemat zacierania: Zasyp wrzucony do 17l wody o temp 55°C 64.2°C 60 min - maltozowa 71.0°C 15 min - dekstrynująca 77.0°C 4 min - mash out Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie ciągłe z użyciem 16.5 l wody w temp. 78.0 C Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 20.00 g Citra [13.60 %] - First Wort Hopping 32.7 IBUs 20.00 g Citra [13.60 %] - Boil 15.0 min 14.3 IBUs 20.00 g Citra [13.60 %] - Boil 10.0 min 10.4 IBUs 20.00 g Citra [13.60 %] - Boil 5.0 min 5.7 IBUs 20.00 g Citra [13.60 %] - Steep/Whirlpool 0.6 IBUs + chmielenie na zimno, też Citra - użyję w granicach 100g Jako że miałem długą przerwę warzeniu, mam sporo słodów z okresu przed 13stą warką. Stwierdziłem, że zobaczę co wyjdzie jak ich użyję. Słody leżały w zamkniętych fermentorach, każdy w oddzielnej torebce. Oczywiście ziarno w całości. Bałem się w zasadzie o wydajność i o to czy nie będę miał problemów z enzymami, a konkretnie z tym czy będą w stanie przerobić skrobię. Jak się okazało obawy odnośnie siły diastycznej były niepotrzebne, bo po 60 min maltozowej przerwy próba jodowa była negatywna. Z wydajnością też nie najgorzej, liczona po naszemu 70.3%. Tyle mniej więcej zakładałem. Pozostaje kwestia jak stare słody wpłyną na smak - ale tego się dowiem jak już piwo będzie w butelce. Brzeczkę przed zadaniem drożdży udało mi się schłodzić do 15°C (chciałem do 13), po czym poszła do piwnicy - temp 14-15°C Edytowane 31 Lipca 2014 przez sebpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 #17 Grand Prix poszlo na cicha, odfermentowalo dosyc plytko, do ~2.4°Blg co daje mu ~7.1% alkoholu. Na cicha wrzucilem 150g chmielu: 50.0 g Amarillo [8.50 %] 50.0 g Centennial [10.00 %] 50.0 g Simcoe [13.00 %] Aromat przy przelewaniu byl boski, a to przeciez jeszcze przed dodaniem powyzszej dawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się