Skocz do zawartości

Proszę o porade


beztroski1

Rekomendowane odpowiedzi

ja zrobiłem ciemną pszeniczkę na profesjonalia i nikt nie narzekał, weizenowość tego piwa była nienachalna, wyszło bardzo pijalne. Po co robić piwo które jest podobne do koncerniaków? żeby usłyszeć "no niezłe smakuje prawie jak żywiec"? Z drugiej strony nie można zrobić czegoś zbyt odjechanego bo nikomu nie będzie smakować. Moim zdaniem taka ciemna pszeniczka to idealne piwo na szybko żeby pokazać ludziom coś innego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Pilzeński 8 kg

Monachijski 2 kg

 

albo

Pilzeński 10 kg

calahell, carared, jasny karmelowy (do wyboru) 0,5 kg

 

Takie piwo na tych drożdżach powinno zejść w 7 dni do 3-2 blg, zlać na cichą, po trzech dniach do lodówki na 4 dni żeby sie choc troche sklarowało i rozlew do butelek i datki na mszę żeby się nagazowało do wesela.

 

Ale rozsądniej by było zadzwonić lojalnie do Pana młodego że się możesz nie wyrobić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszenica na drożdżach 3068. Tylko tydzień fermentacji burzliwej, bez cichej. Goździki i banany wyszły mi nienachalne, nawet kiepskie. Piana i nagazowanie super.

Odniosłem wrażenie, że 3068 kiepsko znosi fermentację cichą i później jest problem z nagazowaniem piwa.

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja proponuje witbiera fermentowanego w temperaturze 24 stopni C.

wyjaśnij szerzej

Chodzi mi o uwarzenie piwa w stylu Witbier http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier.

Taka wysoka temperatura fermentacji mieści się w górnych widełkach dla tego piwa a pozwoli ona szybko odrermentować brzeczkę. U mnie po trzech tygodniach piwo jest całkiem pijalne.

 

Nie wiem czy o takie wyjaśnienia Ci chodziło?

Gdybyś chciał jakąś szczegółową instrukcje warzenia tego piwa to chętnie się podzielę.

Edytowane przez rysmis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja proponuje witbiera fermentowanego w temperaturze 24 stopni C.

wyjaśnij szerzej

Chodzi mi o uwarzenie piwa w stylu Witbier http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier.

Taka wysoka temperatura fermentacji mieści się w górnych widełkach dla tego piwa a pozwoli ona szybko odrermentować brzeczkę. U mnie po trzech tygodniach piwo jest całkiem pijalne.

 

Nie wiem czy o takie wyjaśnienia Ci chodziło?

Gdybyś chciał jakąś szczegółową instrukcje warzenia tego piwa to chętnie się podzielę.

Jak masz czas to podaj instrukcje warzenia :) . Może to będzie to . Dzienki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszenica na drożdżach 3068. Tylko tydzień fermentacji burzliwej, bez cichej. Goździki i banany wyszły mi nienachalne, nawet kiepskie. Piana i nagazowanie super.

Odniosłem wrażenie, że 3068 kiepsko znosi fermentację cichą i później jest problem z nagazowaniem piwa.

jak możesz to podaj instrukcje warzenia . Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Pilzeński 8 kg

Monachijski 2 kg

 

albo

Pilzeński 10 kg

calahell, carared, jasny karmelowy (do wyboru) 0,5 kg

 

Takie piwo na tych drożdżach powinno zejść w 7 dni do 3-2 blg, zlać na cichą, po trzech dniach do lodówki na 4 dni żeby sie choc troche sklarowało i rozlew do butelek i datki na mszę żeby się nagazowało do wesela.

 

Ale rozsądniej by było zadzwonić lojalnie do Pana młodego że się możesz nie wyrobić.

też Interesujący pomysł. Podaj jesli możesz recepturę . Dzięk i:okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wyjaśnij szerzej

Chodzi mi o uwarzenie piwa w stylu Witbier http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier.

Taka wysoka temperatura fermentacji mieści się w górnych widełkach dla tego piwa a pozwoli ona szybko odrermentować brzeczkę. U mnie po trzech tygodniach piwo jest całkiem pijalne.

 

Nie wiem czy o takie wyjaśnienia Ci chodziło?

Gdybyś chciał jakąś szczegółową instrukcje warzenia tego piwa to chętnie się podzielę.

Jak masz czas to podaj instrukcje warzenia :) . Może to będzie to . Dzienki

Przepis na ok 20 l piwa (12Blg).

 

słód pilzneński 2,0kg

pszenica niesłodowana lub płatki pszenne 2,0kg

płatki owsiane 0,4kg

 

Chmiel Lubelski - 30g

 

Drożdże Safbrew S-33

 

Kolendra 15g

Curacao 10g

 

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucam do 6 litrów wody 52*, trzymam w 50* przez 1h

 

płatki kleikuję w 8 litrach wody - 66* - 30', 100* - 10'

 

wracam kleik, trzymam w temperaturze 64* do negatywnej próby jodowej (ok. 1h)

 

72* - 15'

 

->78*

 

 

Gotowanie:

70 minut.

 

15g chmielu w 60'

15g chmielu w 15'

kolendra i curacao w 15'

 

Fermentacja burzliwa 1 tydzień.

Fermentacja cicha 5 dni.

Rozlanie z 180g glukozy.

Dwa dni w temp. pokojowej w celu nagazowania.

Edytowane przez rysmis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak możesz to podaj instrukcje warzenia . Dzięki

Proszę bardzo:

 

Pseudo Weizenbock

 

słód pszeniczny 2,0 kg

słód monachijski 1,5 kg

słód carared 0,2 kg

 

Zacieranie:

44°C 15'

53°C 20'

63°C początek dekokcji:

72°C 10'

100°C 15'

73°C 20'

78°C 10'

 

Chmiel Perle 30 g (10 +10 +5)

 

11°Blg

19,5 l

 

Odfermentowało do 3,5°Blg

Refermentacja: glukoza 160 g, cukier 20 g

 

gęstwa 3068 (z drugiego zbioru)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.