beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Za 23 dni będzie wesele. Pan młody poprosił mnie bym zrobił mu piwo. Wiem wiem!!! Nie miałem wczesniej czasu. Jest jakaś szybka receptura czy dać sobie spokój. Dzienki za jaką kolwiek odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 jeśli chcesz robić tradycyjnie to pszenica na WB-06. tydzień burzliwa, tydzień cicha, tydzień na refermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Tylko weizen. Robiłem co prawda hella, ale to ze sztucznym gazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Myślę, że bitter 10-11 °Blg też byłby pijalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 pszenica ,no nie wiem. Posmak gozdzika i banana to nie bardzo .Chyba że inne drożdżaki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 ja zrobiłem ciemną pszeniczkę na profesjonalia i nikt nie narzekał, weizenowość tego piwa była nienachalna, wyszło bardzo pijalne. Po co robić piwo które jest podobne do koncerniaków? żeby usłyszeć "no niezłe smakuje prawie jak żywiec"? Z drugiej strony nie można zrobić czegoś zbyt odjechanego bo nikomu nie będzie smakować. Moim zdaniem taka ciemna pszeniczka to idealne piwo na szybko żeby pokazać ludziom coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cześć. Zrób proste jasne piwo 12 blg na danstar notthingam one szybko fermentują. Ew. US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 ja proponuje witbiera fermentowanego w temperaturze 24 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 ja proponuje witbiera fermentowanego w temperaturze 24 stopni C. wyjaśnij szerzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cześć.Zrób proste jasne piwo 12 blg na danstar notthingam one szybko fermentują. Ew. US-05. Jaki zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Mnie będzie potrzebne ok 50l lub 70l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cześć Pilzeński 8 kg Monachijski 2 kg albo Pilzeński 10 kg calahell, carared, jasny karmelowy (do wyboru) 0,5 kg Takie piwo na tych drożdżach powinno zejść w 7 dni do 3-2 blg, zlać na cichą, po trzech dniach do lodówki na 4 dni żeby sie choc troche sklarowało i rozlew do butelek i datki na mszę żeby się nagazowało do wesela. Ale rozsądniej by było zadzwonić lojalnie do Pana młodego że się możesz nie wyrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Pszenica na drożdżach 3068. Tylko tydzień fermentacji burzliwej, bez cichej. Goździki i banany wyszły mi nienachalne, nawet kiepskie. Piana i nagazowanie super. Odniosłem wrażenie, że 3068 kiepsko znosi fermentację cichą i później jest problem z nagazowaniem piwa. Edytowane 15 Września 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) ja proponuje witbiera fermentowanego w temperaturze 24 stopni C. wyjaśnij szerzej Chodzi mi o uwarzenie piwa w stylu Witbier http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier. Taka wysoka temperatura fermentacji mieści się w górnych widełkach dla tego piwa a pozwoli ona szybko odrermentować brzeczkę. U mnie po trzech tygodniach piwo jest całkiem pijalne. Nie wiem czy o takie wyjaśnienia Ci chodziło? Gdybyś chciał jakąś szczegółową instrukcje warzenia tego piwa to chętnie się podzielę. Edytowane 15 Września 2010 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 ja proponuje witbiera fermentowanego w temperaturze 24 stopni C. wyjaśnij szerzej Chodzi mi o uwarzenie piwa w stylu Witbier http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier. Taka wysoka temperatura fermentacji mieści się w górnych widełkach dla tego piwa a pozwoli ona szybko odrermentować brzeczkę. U mnie po trzech tygodniach piwo jest całkiem pijalne. Nie wiem czy o takie wyjaśnienia Ci chodziło? Gdybyś chciał jakąś szczegółową instrukcje warzenia tego piwa to chętnie się podzielę. Jak masz czas to podaj instrukcje warzenia . Może to będzie to . Dzienki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Pszenica na drożdżach 3068. Tylko tydzień fermentacji burzliwej, bez cichej. Goździki i banany wyszły mi nienachalne, nawet kiepskie. Piana i nagazowanie super.Odniosłem wrażenie, że 3068 kiepsko znosi fermentację cichą i później jest problem z nagazowaniem piwa. jak możesz to podaj instrukcje warzenia . Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cześć Pilzeński 8 kg Monachijski 2 kg albo Pilzeński 10 kg calahell, carared, jasny karmelowy (do wyboru) 0,5 kg Takie piwo na tych drożdżach powinno zejść w 7 dni do 3-2 blg, zlać na cichą, po trzech dniach do lodówki na 4 dni żeby sie choc troche sklarowało i rozlew do butelek i datki na mszę żeby się nagazowało do wesela. Ale rozsądniej by było zadzwonić lojalnie do Pana młodego że się możesz nie wyrobić. też Interesujący pomysł. Podaj jesli możesz recepturę . Dzięk i:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Cześć też Interesujący pomysł. Podaj jesli możesz recepturę . Dzięk i:okey: Radź sobie już sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) wyjaśnij szerzej Chodzi mi o uwarzenie piwa w stylu Witbier http://www.wiki.piwo.org/index.php/Witbier. Taka wysoka temperatura fermentacji mieści się w górnych widełkach dla tego piwa a pozwoli ona szybko odrermentować brzeczkę. U mnie po trzech tygodniach piwo jest całkiem pijalne. Nie wiem czy o takie wyjaśnienia Ci chodziło? Gdybyś chciał jakąś szczegółową instrukcje warzenia tego piwa to chętnie się podzielę. Jak masz czas to podaj instrukcje warzenia . Może to będzie to . Dzienki Przepis na ok 20 l piwa (12Blg). słód pilzneński 2,0kg pszenica niesłodowana lub płatki pszenne 2,0kg płatki owsiane 0,4kg Chmiel Lubelski - 30g Drożdże Safbrew S-33 Kolendra 15g Curacao 10g Zacieranie: Słody wrzucam do 6 litrów wody 52*, trzymam w 50* przez 1h płatki kleikuję w 8 litrach wody - 66* - 30', 100* - 10' wracam kleik, trzymam w temperaturze 64* do negatywnej próby jodowej (ok. 1h) 72* - 15' ->78* Gotowanie: 70 minut. 15g chmielu w 60' 15g chmielu w 15' kolendra i curacao w 15' Fermentacja burzliwa 1 tydzień. Fermentacja cicha 5 dni. Rozlanie z 180g glukozy. Dwa dni w temp. pokojowej w celu nagazowania. Edytowane 15 Września 2010 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 jak możesz to podaj instrukcje warzenia . Dzięki Proszę bardzo: Pseudo Weizenbock słód pszeniczny 2,0 kg słód monachijski 1,5 kg słód carared 0,2 kg Zacieranie: 44°C 15' 53°C 20' 63°C początek dekokcji: 72°C 10' 100°C 15' 73°C 20' 78°C 10' Chmiel Perle 30 g (10 +10 +5) 11°Blg 19,5 l Odfermentowało do 3,5°Blg Refermentacja: glukoza 160 g, cukier 20 g gęstwa 3068 (z drugiego zbioru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Wszystkim dziękuję . :( . Dam znać co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się