Eselchen Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Witam, mam już kilkanaście warek za sobą z procesem zacierania, ale ostatnio naszła mnie ochota na wypróbowanie Brewkita Coopers Lager. Jako, że posiadam fermentator 20L, muszę uzyskać ok. 15 litrów brzeczki, a brewkity są zazwyczaj na 25l. Czy w takim przypadku muszę dodawać dodatkowo ekstrakt słodowy czy sam brewkit + woda + 1 paczka W34/70 wystarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Jedna puszka ekstraktu jest na 10 litrów piwa o sugerowanym ekstracie. dodaje się jeszcze ekstrakt słodowy płynny, suchy, lub cukier by dopełnić do 21 litrów brzeczki nastawnej. Cukier odradzam. W brewness policzysz ile musisz dodać ekstraktu by uzyskać 15 l brzeczki nsatawnej o porzadanym ekstrakcie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 5 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Jedna puszka ekstraktu jest na 10 litrów piwa o sugerowanym ekstracie. dodaje się jeszcze ekstrakt słodowy płynny, suchy, lub cukier by dopełnić do 21 litrów brzeczki nastawnej. Cukier odradzam. W brewness policzysz ile musisz dodać ekstraktu by uzyskać 15 l brzeczki nsatawnej o porzadanym ekstrakcie, Tylko teraz dodając mniej niechmielonego ekstraktu j wody dostanę wyższy poziom goryczy niż sugerowany jest na 23l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 W takim razie może wyliczyć ile należy dodac chmielonego ekstraktu słodowego i niechmielonego żeby wyszło Ci te 15 l brzeczki. Reszta się tam gdzieś wykorzysta przy jakimś risie czy proterze z ekstratków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Nie mam doświadczenia z brewkitami, a z ekstraktami tyle, co do starterów więc podam tylko wątpliwość pod rozwagę tych, którzy wiedzą o nich więcej. Czy dobrze zaprojektowany brewkit nie zakłada określonej ilości prostych cukrów, których wyrzucenie może wpłynąć na proporcję cukrów fermentowalnych i niefermentowalych, a w konsekwencji niskie odfermentowanie? Może lepiej zawartość puchy podzielić mniej więcej na 2 i zamrozić? Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się