Skocz do zawartości

Pierwszy brewkit


Eselchen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam już kilkanaście warek za sobą z procesem zacierania, ale ostatnio naszła mnie ochota na wypróbowanie Brewkita Coopers Lager. Jako, że posiadam fermentator 20L, muszę uzyskać ok. 15 litrów brzeczki, a brewkity są zazwyczaj na 25l. Czy w takim przypadku muszę dodawać dodatkowo ekstrakt słodowy czy sam brewkit + woda + 1 paczka W34/70 wystarczą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna puszka ekstraktu jest na 10 litrów piwa  o sugerowanym ekstracie. dodaje się jeszcze ekstrakt słodowy płynny, suchy, lub cukier by dopełnić do 21 litrów brzeczki nastawnej. Cukier odradzam.

 

W brewness policzysz ile musisz dodać ekstraktu by uzyskać 15 l brzeczki nsatawnej o porzadanym ekstrakcie, :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

Jedna puszka ekstraktu jest na 10 litrów piwa  o sugerowanym ekstracie. dodaje się jeszcze ekstrakt słodowy płynny, suchy, lub cukier by dopełnić do 21 litrów brzeczki nastawnej. Cukier odradzam.

 

W brewness policzysz ile musisz dodać ekstraktu by uzyskać 15 l brzeczki nsatawnej o porzadanym ekstrakcie, :)

 

 

Tylko teraz dodając mniej niechmielonego ekstraktu j wody dostanę wyższy poziom goryczy niż sugerowany jest na 23l piwa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie może wyliczyć ile należy dodac chmielonego ekstraktu słodowego i niechmielonego żeby wyszło Ci te 15 l brzeczki. Reszta się tam gdzieś wykorzysta przy jakimś risie czy proterze z ekstratków :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie mam doświadczenia z brewkitami, a z ekstraktami tyle, co do starterów więc podam tylko wątpliwość pod rozwagę tych, którzy wiedzą o nich więcej. Czy dobrze zaprojektowany brewkit nie zakłada określonej ilości prostych cukrów, których wyrzucenie może wpłynąć na proporcję cukrów fermentowalnych i niefermentowalych, a w konsekwencji niskie odfermentowanie?

Może lepiej zawartość puchy podzielić mniej więcej na 2 i zamrozić?

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.