Skocz do zawartości

Kiedy lagerować - dylemat.


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

No więc znów powstanie dylemat czy umieścić w temp. 0-2 st C fermentor przed rozlewem na okres tygodnia czy nagazowane już piwo w butelkach.

Czy w tej I opcji ryzykować tym  że będą probelmy z nagazowaniem i czy szczep jeśli będzie miał problemy z tym nie naprodukuje w czasie refermentacji off-flavours ??

Czy nie lepsze dla piwa będzie fermentacja i refermentacja w takich samych optymalnych warunkach ?? Tak też robię już od dawna.

Jakie macie doświadczenia porównawcze ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.