Piotr Ba Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 No więc znów powstanie dylemat czy umieścić w temp. 0-2 st C fermentor przed rozlewem na okres tygodnia czy nagazowane już piwo w butelkach. Czy w tej I opcji ryzykować tym że będą probelmy z nagazowaniem i czy szczep jeśli będzie miał problemy z tym nie naprodukuje w czasie refermentacji off-flavours ?? Czy nie lepsze dla piwa będzie fermentacja i refermentacja w takich samych optymalnych warunkach ?? Tak też robię już od dawna. Jakie macie doświadczenia porównawcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Co to za piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Kelsz. Pojedzie do Cieszyna. Nie chce zeby mi naprodukwoały drożdże gówna jak będą refermentować z zimna po lagerowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Czy nie lepsze dla piwa będzie fermentacja i refermentacja w takich samych optymalnych warunkach ?? Tak też robię już od dawna. Stara zasada w informatyce mówi: "Jak coś działa, nie dotykaj." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 To nie w informatyce, ale to dobra myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się