Piotr Ba Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 No więc znów powstanie dylemat czy umieścić w temp. 0-2 st C fermentor przed rozlewem na okres tygodnia czy nagazowane już piwo w butelkach. Czy w tej I opcji ryzykować tym że będą probelmy z nagazowaniem i czy szczep jeśli będzie miał problemy z tym nie naprodukuje w czasie refermentacji off-flavours ?? Czy nie lepsze dla piwa będzie fermentacja i refermentacja w takich samych optymalnych warunkach ?? Tak też robię już od dawna. Jakie macie doświadczenia porównawcze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Co to za piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted December 22, 2021 Author Share Posted December 22, 2021 Kelsz. Pojedzie do Cieszyna. Nie chce zeby mi naprodukwoały drożdże gówna jak będą refermentować z zimna po lagerowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Czy nie lepsze dla piwa będzie fermentacja i refermentacja w takich samych optymalnych warunkach ?? Tak też robię już od dawna. Stara zasada w informatyce mówi: "Jak coś działa, nie dotykaj." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 To nie w informatyce, ale to dobra myśl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.