Skocz do zawartości

NEDIPA - wysokie Blg po burzliwej fermentacji


Wilku94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

 

Mam problem z wysokim Blg po fermentacji burzliwej w swojej warce NEDIPA. A mianowicie, 27 grudnia uwarzyłem piwo ze słodów ze startowym Blg 16 (zacieranie w 68 stopniach przez 70min) - wg przepisu powinno być 18 Blg. Piwo na burzliwej fermentacji trzymałem ok. 12 dni w temp. 19-20 stopni i odfermentowalo do ok. 6 Blg. Zlałem piwo na cichą fermentację i trzymałem tydzień czasu - Blg bez zmian, bez oznak fermentacji. Na kolejny tydzień przeniosłem do cieplejszego miejsca ok. 21 stopni, piwo od czasu do czasu zabulgota ale Blg zatrzymało się na poziomie 6 Blg.

Drożdże użyte do fermentacji to White Labs WLP066 London Fog Ale.

Czy drożdże nie odfermentowalo za mało? Co w takiej sytuacji zrobić? Bo podejrzewam że rozlew nie wchodzi jeszcze w grę. 

Dzięki za pomoc. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdży dodałem 1 opakowanie (starter ok. 1,5l zrobiony 3 dni wcześniej) na 18L piwa. Po dodaniu drożdży burzliwa fermentacja trwała też jakoś ze 3 dni, a potem już praktycznie cisza. Mam odebrane 2 małe słoiki gęstwy, mógłbym ją dodać aby wznowić fermentację?

Edytowane przez Wilku94
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.