bimbelt Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Wczoraj uwarzyłem American IPA i planuję nachmielić je jeszcze "na zimno" na etapie cichej. Zastanawiam się tylko jak przygotować do tego chmiel. Planuję dać 30g Williamette w granulacie. Czy muszę go wyparzyć/odkazić przed zadaniem do brzeczki? Niby chmiel ma działanie bakteriobójcze, ale jakoś boję się zadać go w postaci "surowej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Standardowo dodaje się bez odkażania, jest to pewne ryzyko ale nie ma innego sposobu. Staraj się go nie dotykać za bardzo rękami itp. Ja naświetlam pod lampą UV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki Ale ciekawi mnie, czy ktoś miał przypadek zakażenia przez dodanie chmielu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 ... Planuję dać 30g Williamette w granulacie. ... Czy po zastosowaniu granulatu nie zostanie zbyt dużo zanieczyszczeń w gotowym już prawie piwie. Chyba, że w siateczce do chmielenia, ale to już może być kolejne źródło zakażenia. Ja stosuję tabletki. ... Ale ciekawi mnie, czy ktoś miał przypadek zakażenia przez dodanie chmielu na zimno? Tak do końca to przyczyny załapania czegoś, raczej nie można być pewnym, przypuszczać to tak. Byle byśmy nie musieli jednak! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki Ale chyba ryzyko zakażenia jest takie samo przy granulacie jak i przy tabletkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki Ale chyba ryzyko zakażenia jest takie samo przy granulacie jak i przy tabletkach? Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej. A sposobem na sterylizacje to może tak zalać wrzątkiem ostudzić i wlać do fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jeszcze jedną alternatywa jest zastosowanie tabletki Ale chyba ryzyko zakażenia jest takie samo przy granulacie jak i przy tabletkach? Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej. A sposobem na sterylizacje to może tak zalać wrzątkiem ostudzić i wlać do fermentatora? Też o tym właśnie myślałem. Chciałbym tylko, żeby ktoś z praktyków potwierdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej. Chyba to jednak coś więcej. Zwróć uwagę na kolor granulatu oraz tych tabletek. Wydaje mi się, że tabletki zrobione są w większym stopniu z tego pyłku w środku chmielu (lupulina?) - stąd mają taki bardziej żółty kolor niż granulat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Też mi się wydaje że te tabletki to prasowany granulat nic więcej. Chyba to jednak coś więcej. Zwróć uwagę na kolor granulatu oraz tych tabletek. Wydaje mi się' date=' że tabletki zrobione są w większym stopniu z tego pyłku w środku chmielu (lupulina?) - stąd mają taki bardziej żółty kolor niż granulat.[/quote'] Wygląda na to, że są też wydajniejsze. Tak czy inaczej pytanie pozostaje niezmienne - czy antyseptyczne właściwości chmielu pozwalają na zastosowanie go na "surowo" do chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 [ Tak czy inaczej pytanie pozostaje niezmienne - czy antyseptyczne właściwości chmielu pozwalają na zastosowanie go na "surowo" do chmielenia na zimno? Tak, "na zimno" chmieli się w sposób "na surowo", t.j. nie potrzeba ich sterylizować ani nic wymyślać. Nic się nie bój, tylko syp - ja tak zrobiłem chyba setki razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Wygotowuję tylko pończochę - skarpetkę, którą kupuję w kiosku (pani patrzy podejrzliwie...), wsypuję do niej chmiel wraz z wyparzoną, ciężką łyżką stołową (inaczej pończoszka wypłynie jak balon...), zawiązuję i wrzucam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Gdy używasz granulat do chmielenia na sucho, nie potrzebujesz siatki bo chmiel ci pójdzie na dno po kilku dniach. Gdy używasz całych szyszek, możesz użyć siatkę, bo chmiel ci będzie pływał na powierzchni. Jednak łatwiej jest po prostu wsypać szyszki bez siatki, bo wtedy one będą rozprzestrzenione na całej powierzchni piwa w fermentorze i przez to będą miały lepszy kontakt z piwem. Potem, podczas butelkowania/kegowania po prostu możesz zawiązać małą siatkę na końcu rurki do przelewania. Edytowane 20 Września 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Scooby: dziękuje za wsparcie - spróbuję twoim sposobem. Seniorrobert: to też dobry pomysł, ale więcej roboty i większe ryzyko chyba. Nie planuję w tym przypadku odzyskiwania gęstwy, więc nachmielę raczej bez skarpety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Jednak łatwiej jest po prostu wsypać szyszki bez siatki, bo wtedy one będą rozprzestrzenione na całej powierzchni piwa w fermentorze i przez to będą miały lepszy kontakt z piwem. Chmieliłem na zimno tylko raz, więc doświadczenie w tym względzie mam niewielkie, ale wydaje mi się że szyszki rozsypane po powierzchni będą pływały po wierzchu i kontakt z piwem będzie przez to dużo mniejszy niż gdyby były w woreczku. Oczywiście woreczek należy czymś dobrze obciążyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 A ja uważam że chyba marginalna różnica by będzie, bop chmiel będzie cały namoczony a wiadomo że ekstrakt będzie spływał z wynurzonych części. A do wyławiania szyszek użyłbym np: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Możesz użyć sitko, ale i tak musisz zawiązać siatkę na końcu rurki do przelewania. Nawet po usunięciu szyszek w piwie będą pływać osobne listki od szyszek, nie wiele, ale wystraczy żeby zatkać rurkę do przelewania, zatkać połączenia w kegach lub pokazać sie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Gdy używasz całych szyszek, możesz użyć siatkę, bo chmiel ci będzie pływał na powierzchni. Jednak łatwiej jest po prostu wsypać szyszki bez siatki, bo wtedy one będą rozprzestrzenione na całej powierzchni piwa w fermentorze i przez to będą miały lepszy kontakt z piwem. Hmm... skoro chmiel będzie pływał po powierzchni to chyba raczej będzie miał mniejszą styczność z piwem, niż wtedy gdy jest w siateczce i obciążony. I generalnie pytanie, bo chyba nie padła tu jeszcze na to odpowiedź: jaki chmiel jest lepszy do chmielenia na zimno: szyszki czy granulat? Ja stawiałem na szyszki, bo wydawało mi się, że mają lepszy aromat (tzn więcej czuć aromatu w szyszkach niż w granulacie), ale przecież granulat to rozdrobnione szyszki i jak tylko się ten granulat "rozpuści" to powinno to lepiej przenikać do brzeczki. Ale mam jeszcze jedną wątpliwość: jak dużo substancji aromatycznych zostaje straconych podczas granulowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) ok już wiem Edytowane 1 Października 2012 przez LeoxxX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Chciałbym odkopać pytanie kolegi Stasiek. Przy chmieleniu na zimno szyszkami lepiej wsypać chmiel: luzem - wtedy pewnie większość będzie pływała i będzie niezamoczona, czy w woreczku muślinowym - ale wtedy może się zlepić w grudę i ze środka tej grudy nie oddać aromatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 http://www.piwo.org/topic/12894-american-ipa/page__st__20 http://www.piwo.org/topic/12953-przestan-juz-tak-kombinowac-piwowarstwo-jest-proste/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Mogę się podpiąć w tej tematyce? - załóżmy że nie chcę przelewać na cichą do innego wiadra - czy są jakieś konkretne przeciwwskazania żeby dodać chmiel na koniec burzliwej i przetrzymać te 3-4 dni dłużej(przenieść w chłodniejsze miejsce)? Różnica jaką widzę to ilość drożdży(załóżmy że nie zbieram gęstwy) coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Nie ma przeciwwskazań.Tylko zrób to jak już burzliwa się zakończy i drożdże opadną na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Dokładnie o tym etapie myślałem, tyle że mówi się głównie o chmieleniu na cichej, stąd pytanie o różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 lolo dałeś dwa linki, z pierwszego wynika że lepiej szyszkę nasypać luzem a z drugiego że w pończosze może się zbić w grudę o której pisałem. Ok w takim razie wrzucę luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 dałem linki bo sam się w nie wgłębiałem, miałem nadzieje, że znajdziesz odpowiedź bo ja tam znalazłem na temat chmielenia na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się