zasada Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Z racji roku saisona ogłoszonego przez PSPD, dziwi mnie cisza wokół najnowszej premiery Fermentum Mobile. Za stroną producenta: Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 20-28 st.C Stopień odfermentowania: 76-85% Flokulacja: średnia Tolerancja alkoholu w piwie: 10% ABV Profil smakowy: łączy właściwości belgijskich i francuskich szczepów do saisona. Pozwala uzyskać bogaty profil aromatyczny i głębokie odfermentowanie Szczep polecany do piw w stylach: Saison, Grisette Profil szczepu zbliżony do: brak odpowiednika https://fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm702-prace-sezonowe/ Plany na grisette mam zawsze, więc będzie okazja sprawdzić ten szczep pod nieobecność Wyeast Farmhouse i Imperial Rustic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Przydała by się jeszcze jednoznaczna informacja (dla mnie istotna) od FM, czy blend ma gen STA1. 9 godzin temu, zasada napisał: Pozwala uzyskać bogaty profil aromatyczny i głębokie odfermentowanie Wydaje się, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 13 godzin temu, Joosto napisał: czy blend ma gen STA1 Ej, serio można dopytać. Mnie nie ma na FB ale chyba tam najszybciej by było. W każdym razie zamówione, obstawiam, że przed przyszłym weekendem przyjdą/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) 8 minut temu, zasada napisał: Ej, serio można dopytać Ej, serio próbowałem... na stronie FM na twarzoksiążce, nie doczekałem się odpowiedzi... Liczyłem, że może też ktoś próbował wcześniej zasięgnąć podobnej informacji i już coś wie PS. U mnie też zamówione Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Joosto napisał: Ej, serio próbowałem... na stronie FM na twarzoksiążce, nie doczekałem się odpowiedzi... Tak zlewać swój fanbase... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 @zasada, ja zdaję sobie sprawę, że to jest tylko Limited Edition, ale... - w opisie szczepu powinno być takie info o STA1 ( jak w saison'owych szczepach Lallemand'a) - brak komunikacji z FM nie tworzy aury zaufania Jeśli wysuwam pochopne wnioski to proszę o usunięcie mojego/ich postów z tego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2022 23 godziny temu, Joosto napisał: - brak komunikacji z FM nie tworzy aury zaufania No właśnie o tym napisałem. Też mnie to dziwi. Pozostaje poczekać. Może odpowiedzą z opóźnieniem. @Joosto po zadaniu pytania na workspace PSPD pojawiły się informacje, od FM ale nie bezpośrednio. Cytat X: Na 99% STA1+Y: Z 1 ręki, nie badają obecności tego genu, z banku drożdży też nie mają takiej informacji, niemniej patrząc na inne popularne szczepy saison to ciężko nie zgodzić się z X. Jeszcze jedno inside info, jest to blend 2 obecnie sprzedawanych szczepów przez FM I teraz się zastanawiam. FM21 z... FM25 - FM26 - FM27 - FM28? Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noeldarek Opublikowano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Uwarzylem pierwsze piwo na nich i to odfermentowanie deklarowane o kant dupy rozbić - zeżarły wszystko więc słabo na max bo nie takich drożdży szukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 14 godzin temu, Noeldarek napisał: Uwarzylem pierwsze piwo na nich i to odfermentowanie deklarowane o kant dupy rozbić - zeżarły wszystko więc słabo na max bo nie takich drożdży szukałem. Z 10,5 zjadły mi do 1. Smak aromat: owoce, lekka siareczka, lekki kwasek i zaakcentowana goryczka. Jasne, próbka z BLG to tylko więc w butelkach może być różnie ale. Ta sama brzeczka oddana Danstar Farmhouse zeszła do 1,5 i ma owoce i przyprawy bez innych nut (znów próba z pomiaru więc tylko poglądowo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Piwo o początkowym 9 blg. Starter litrowy z fiolki. Końcowe blg nie mierzone. Start w 17 st.C, końcówka w 25st.C. Poprzez wachlarz aromatów przewinęła się siarka i diacetyl. Piwo zdrowe, klarowne bez oznak infekcji, ale ciągle z grupkami drożdży na powierzchni. Szkoda mi czasu na zabawę w "a może się uda" - poszło w kibel ( na szczęście tylko 10L). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się