Skocz do zawartości

Barley wine - sens napowietrzania


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.Uwarzyłem sobie w niedzielę Barley wine 26 blg, 50 litrów. Zaszczepiłem gęstwą z fm11 .

Przygotowałem starter (około 2,5 litra brzeczki i około 400ml gęstwy) i na mieszadło.

Drożdże w Barley wine wystartowały zauważalnie po 8 godzinach i nadal trwa burzliwa.

A teraz moje pytanie: czy jest sens napowietrzać po paru dniach fermentacji? Co radzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po paru dniach nie ma, bo jest po fazie namnażania drożdży i na tym etapie to raczej zaszkodzi niż pomoże. Takie piwo można natomiast napowietrzyć wielokrotnie, ale raczej w ciągu pierwszych kilkunastu godzin od zadania aktywnych drożdży. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.