monodem Opublikowano 3 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Cześć.Uwarzyłem sobie w niedzielę Barley wine 26 blg, 50 litrów. Zaszczepiłem gęstwą z fm11 .Przygotowałem starter (około 2,5 litra brzeczki i około 400ml gęstwy) i na mieszadło. Drożdże w Barley wine wystartowały zauważalnie po 8 godzinach i nadal trwa burzliwa.A teraz moje pytanie: czy jest sens napowietrzać po paru dniach fermentacji? Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Po paru dniach nie ma, bo jest po fazie namnażania drożdży i na tym etapie to raczej zaszkodzi niż pomoże. Takie piwo można natomiast napowietrzyć wielokrotnie, ale raczej w ciągu pierwszych kilkunastu godzin od zadania aktywnych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Brzeczkę napowietrzałem kamieniem. Będzie musiało wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się