monodem Opublikowano 3 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Cześć.Uwarzyłem sobie w niedzielę Barley wine 26 blg, 50 litrów. Zaszczepiłem gęstwą z fm11 .Przygotowałem starter (około 2,5 litra brzeczki i około 400ml gęstwy) i na mieszadło. Drożdże w Barley wine wystartowały zauważalnie po 8 godzinach i nadal trwa burzliwa.A teraz moje pytanie: czy jest sens napowietrzać po paru dniach fermentacji? Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Po paru dniach nie ma, bo jest po fazie namnażania drożdży i na tym etapie to raczej zaszkodzi niż pomoże. Takie piwo można natomiast napowietrzyć wielokrotnie, ale raczej w ciągu pierwszych kilkunastu godzin od zadania aktywnych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Brzeczkę napowietrzałem kamieniem. Będzie musiało wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi