Wozio Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 (edytowane) Browar domowy Wozio Warzy. Warki: Warka 1: American Pale Ale Warka 2: American IPA Edytowane 29 Maja 2022 przez Wozio Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozio Opublikowano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 (edytowane) Warka 1: American Pale Ale Pierwsze podejście do piwowarstwa domowego - bewkit Coopers Bootmaker Pale Ale (APA). Wg. informacji piwo powinno posiadać następujące parametry: EBC 13, IBU 56 ABV 5,2% (przy 1 kg cukru) Etapy: 1 IV - 10 IV - fermentacja burzliwa 10 IV - butelkowanie i rozpoczęcie leżakowania w piwnicy Surowce: Brewkit Coopers Bootmaker Pale Ale 1,7 kg BA Brew Kit PLUS 1 kg (mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy - zamiennik cukru) woda z kranu 15 L woda Żywiec Zdrój niegazowany 5 L do refermentacji w butelkach użyto 132g glukozy rozpuszczonej w 1004 ml wody na ~18,3 zielonego piwa BLG: Brzeczka: 10,1 BLG Zielone piwo: 1,9 BLG Temperatura: 2 IV - 23 st C. (brzeczka) 3 IV - 23 st C. 4 IV - 21 st C. 6 IV - 21 st C. 9 IV - 22 st C. temp. leżaokowania w piwnicy: ~19 st C. Notatki: Po przelaniu zrehydratyzowanych drożdzy przepłukałem szklankę wodą z kranu i wlałem resztę do brzeczki (i tak używam kranówki). Nie doszło do zakażenia. Uzyskany alkohol w granicach 4,5 - 5%. Przed butelkowaniem zlałem całość do fermentora bez rurki, wyczyściłem i zdezynfekowałem fermentor z rurką, w której odbyła się fermentacja burzliwa. Następnie wlałem tam rozpuszczoną glukozę i przelałem młode piwo z powrotem. Pierwsza próbna degustacja 16 kwietnia (6 dzień leżakowania) - jest pijalne i przyzwoicie nagazowane (132 g glukozy jest ok). Jedna butelka po odkapslowaniu okazała się skruszona. Edytowane 5 Maja 2022 przez Wozio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 W dniu 5.05.2022 o 13:11, Wozio napisał: Przed butelkowaniem zlałem całość do fermentora bez rurki, wyczyściłem i zdezynfekowałem fermentor z rurką, w której odbyła się fermentacja burzliwa. Następnie wlałem tam rozpuszczoną glukozę i przelałem młode piwo z powrotem. ?? Po co takie kombinacje z podwójnym przelewaniem ? Tylko niepotrzebnie natleniasz piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozio Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Warka 2: American IPA Warzenie z ekstraktów słodowych z zestawu "Prawdziwe American IPA 15 BLG" od Browamator. Etapy: 26 IV - warzenie, start fermentacji burzliwej 7 V - fermentacja cicha 19 V - chmielenie na zimno 22 V - butelkowanie Surowce: 3,4 kg ekstraktu słodowego Pale Ale w syropie, 0,8 kg ekstraktu słodowego jasnego suchego, chmiel Mosaic® (USA) - 30g, chmiel Cascade (USA) - 30g, chmiel Simcoe® (USA) - 30g, chmiel Columbus (USA) - 30g, drożdże Safale US-05 10,5 L wody z kranu 10 L wody źródlanej Carrefour 100g glukozy na 550ml wody (na ~18L brzeczki). Chmielenie: Chmielenie podczas warzenia (65'). 5' - 30g Columbus 55' - 10g Simcoe, 10g Cascade 65' - 10g Simcoe, 10g Cascade, 10g Mosaic (po wyłączeniu palnika) Chmielenie na zimno 3 dni przed rozlewem - 20g Mosaic, 10g Simcoe, 10g Cascade BLG: Brzeczka: 15,2 BLG Zielone piwo: 3,5 BLG Temperatura: 19-20 st. C - temp otoczenia podczas fermentacji ~23 st. C - 4 dni chmielenia na zimno 19-20 st. C - leżakowanie Notatki: Kolejny raz użycie wody z kranu nie wpłynęło negatywnie (rozpuszczenie glukozy, dodanie do piwa tuż przed rozlewem). Pierwsza degustacja - 28 V. Nagazowanie w porządku, smak ok - po prostu AIPA. Przelanie przez metalowe sitko po chmieleniu na gorąco + filtracja przez sitko do zaparzania herbaty po chmieleniu na zimno wydaje się być całkiem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 2 godziny temu, Wozio napisał: filtracja przez sitko do zaparzania herbaty po chmieleniu na zimno wydaje się być całkiem ok. Wydaje się słabo. Pewnie koniec węża z którego wylewa się piwo trzymasz nad sitkiem. Utlenienie. Tu masz druciak z pończochą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się