Maciek Kuchta Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Witam, robiłem ostatnio pierwszy raz kwaśne piwo metodą kettle sour. Brzeczka gotowała się 70 min 14 blg pH 3,4 wszystko fajnie ale myślę już o dalszych krokach stąd wątpliwość i mam pytanie: czy gęstwa po tym piwie nada się do kolejnego kwacha i co ważniejsze nie kwacha? Czy zadana gęstwa nie skwasi następnej brzeczki i co pewnie logiczne do pierwszego pytania czy sprzęt którego używam czyli wiadra,węże, kran do butelkowania itp mogę używać bez obawy o zakwaszenie następnych warek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Po zakwaszaniu gotowałeś brzeczkę? Jeśli tak, to możesz dalej używać gęstwy do "normalnych" piw. Maciek Kuchta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Jeśli zagotowałeś brzeczkę przed zadaniem drożdży, to możesz wykorzystać gęstwę do innych piw. Sprzęt też możesz sobie zostawić Jeśli nie, to wygotuj to co się da w wodzie, a to czego się nie da wygotować, potraktuj NaOH, jeśli masz i wiesz jak to bezpiecznie zrobić Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Maciek Kuchta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Ale jeśli po gotowaniu wlałeś do tego samego wiadra bez przemycia tego czymś solidnym np. NaOH... Wiadro, w którym "kwasiłeś" piwo jest już pełne bakterii mlekowych i one zakwaszą każde kolejne piwo, w którym nie będzie dość chmielu, by je powstrzymać... Jeszcze gorzej jeśli kwasiłeś czymś innym, np Brettami.... Samo piwo pewnie wysterylizowałeś poprzez gotowanie, ale co z resztą sprzętu, z którym miało ono kontakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 2 godziny temu, pogo napisał: Ale jeśli po gotowaniu wlałeś do tego samego wiadra bez przemycia tego czymś solidnym np. NaOH... Wiadro, w którym "kwasiłeś" piwo jest już pełne bakterii mlekowych i one zakwaszą każde kolejne piwo, w którym nie będzie dość chmielu, by je powstrzymać... Jeszcze gorzej jeśli kwasiłeś czymś innym, np Brettami.... Samo piwo pewnie wysterylizowałeś poprzez gotowanie, ale co z resztą sprzętu, z którym miało ono kontakt? Zakwaszał w garze, zagotował brzeczkę po zakwaszaniu więc nie ma o czym mówić, żadnych bakterii nie ma na żadnym etapie. Robert87 i Maciek Kuchta 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się