Marciu11 Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 (edited) Witam. Dziś mija doba od startu startera. Drożdże to FM53. Jutro planowałem warzenie. Niestety dziś choroba przykuła mnie do łóżka - dosłownie. Powinienem dojść do siebie do poniedziałku góra wtorku. Co w tej sytuacji z drożdżami? Jak się nimi zaopiekować? Proszę o pomoc. Edited June 3, 2022 by Marciu11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaskin Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 Ja bym pokręcił je jeszcze jeden dzień. Potem wstaw do lodówki, spokojnie przeżyją kilka dni. Jeśli chcesz mieć je w dobrej kondycji to przed warzeniem zrób z drożdży które osiada w lodówce starter jeszcze raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 Najlepsze efekty i rezerwy energii dla drożdży, które mają być przechowywane daje podobno wstawienie do lodówki po około dobie kręcenia. Ogólnie sens kręcenia przez dłuższy czas nie jest wielki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted June 3, 2022 Author Share Posted June 3, 2022 Dzięki Panowie za podpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts