Skocz do zawartości

jaki hopspider?


Przem

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

forumowa porównywarka na hasło "hop spider" wypluła mi kilka wyników gdzie zastosowana siatka to: 200, 300, 500, 800 mikronów

i jeszcze jest siatka "hop bag" 210 mikronów

 

pomijając kwestie kształtu/wysokości i ogólnie dopasowania hop spidera do kotła to jakie oczko siatki jest optymalne żeby z jednej strony był przepływ wystarczający a z drugiej aby zatrzymać drobiny chmielu? a może hop bag będzie lepszy?- na pewno znacznie tańszy

 

https://marxam.pl/brewster-beacon-hop-spider-do-brewster-beacon%2Cc516%2Cp4603%2Cc08560433ea8c55df%2Cpl.html

https://marxam.pl/hop-spider-hop-spider-10-x-25-cm%2Cc541%2Cp4910%2C1ef0fc0c66685edf7%2Cpl.html

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/hop-spider

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/the-hop-spider-bag-torba-do-chmielenia

 

PS. warzenie będzie w kotle automatycznym, jeśli ma to jakieś znaczenie dla sprawy

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Przem napisał:

Ja mam taki (tyle że z ali) i jest ok.

300 wydaje się być optymalne.

Do kotła przyda ci się jeszcze hopstoper (filtruje nie tylko chmieliny ale i muł przed pompą), ja używam produkcji kolegi z forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Pelasek napisał:

Ja przy Klarsteinie sypie chmiel po prostu do kotła ale zamiast bazooki z  zestawu od kotła mam hopstoper od kolegi Lewatywa z forum. Odkąd przeszedłem z gara na kociołek to przestałem używać przy warzeniu.

no nie palę się do wydawania 150zeta na hopspider jeśli nie byłoby to konieczne

a wężyk z oplotu może się równać z hopstoperem czy to różnica dwóch klas?

 

czy przy warzeniu używasz czegoś co by blokowało drobiny przed pompą? bazooka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Przem napisał:

no nie palę się do wydawania 150zeta na hopspider jeśli nie byłoby to konieczne

a wężyk z oplotu może się równać z hopstoperem czy to różnica dwóch klas?

 

czy przy warzeniu używasz czegoś co by blokowało drobiny przed pompą? bazooka?

pod względem powierzchni to 5klas :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.