Bartkii Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Witam, Jeszcze nie skończyłem z brew-kita a już chce coś działać z zacieraniem... Ino chciałbym jako pierwsze piwo coś w stylu EIRE NOTECKIE z browaru z Czarnkowa. Pomóżcie złożyć jakąś recepturę do kupy. Będę wdzięczny. Tyle że stara irlandzka receptura i że napewno jakiś ciemny słód...ale to wy też pewnie wiecie... Właśnie jedno pije i jest świetne. Od jakiegoś czasu je kupuje i to mój faworyt. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 jaka receptura? Znajdź recepturę na Dunkela i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Witam,Jeszcze nie skończyłem z brew-kita a już chce coś działać z zacieraniem... Ino chciałbym jako pierwsze piwo coś w stylu EIRE NOTECKIE z browaru z Czarnkowa. Pomóżcie złożyć jakąś recepturę do kupy. Będę wdzięczny. Tyle że stara irlandzka receptura i że napewno jakiś ciemny słód...ale to wy też pewnie wiecie... Właśnie jedno pije i jest świetne. Od jakiegoś czasu je kupuje i to mój faworyt. Dzięki. A czo Browar w Czarnkowie na wspólnego z Irlandią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Raczej ci się nie uda podrobić receptury, ale wejdź sobie na wiki w zestawienie stylów wg BJCP i sprawdź do czego ci to najbardziej pasuje i poszukaj receptury w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 A czo Browar w Czarnkowie na wspólnego z Irlandią ? Zapewne nic ino receptura może zapożyczona, coś zmienione...tylko to wyczytałem że irlandzka receptura. jaka receptura? Znajdź recepturę na Dunkela i już. Tak właśnie czytałem Munich Dunkel... tak jakby się zgadzało. Chyba spróbuje. Recepturę też znalazłem: 7 lbs. - Pilsner Malt 3 lb. - Munich Malt 1/4 lb. - Crystal Malt (120L) 1/4 lb. - Chocolate Malt Hop Schedule (15 IBU) 1 oz - Tettnanger (60 Min.) 1/2 oz - Tettnanger (30 Min.) 1/2 oz - Tettnanger (10 Min.) Yeast: Wyeast Bavarian Lager (2206) - 1800 ml starter Mash/Sparge/Boil Mash at 152° to 154° for 60 min. Alternately, you could do a Step Mash with rests at 122° and 154° Sparge as usual Boil for 60 minutes (remember to compensate your water if you normally do 60 min boils) Cool and ferment/lager at about 50° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Czyli Noteckie Ciemne 'Eire' to styl Munich Dunkel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Dunkel najbardziej by pasowało według mnie a później trzeba już dojść metodą prób i błędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Bartkii, tylko zwróć uwagę, że ta receptura bazuje na drożdżach dolnej fermentacji (8-14°C), więc upewnij się, że posiadasz odpowiednie warunki by to piwo fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiosso Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Czyli Noteckie Ciemne 'Eire' to styl Munich Dunkel? Można tak powiedzieć, ciut słodki dunkel Bo na pewno nie ma to nic wspólnego z irlandzkimi stylami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Eire jest dosładzane, więc trudno zrobić go w domu. Bardziej widziałbym Schwarzbier jako styl wyjściowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Zrób coś takiego. Proste i naprawdę smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artom Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Poszukuję receptury na piwo ciemne- ostatnio piłem Staropramen Cerny Lezak i mi zasmakowało. Nie wiem w jakim stylu to jest piwo- dopiero próbuję z ciemnymi. Szukam receptury na piwo o dość mocnym zapachu karmelowym z nutami kawowymi raczej słodkie, delikatna goryczka i niezbyt duża moc- coś na letnie wieczory. Nie podchodzi mi Stout- wszystkie które piłem były zbyt wytrawne, raczej gorzkie. Lubię słodkie ciemne piwa. Bedę miał gestwinę po S-23 - robie na nich właśnie pilsnera. W jakim stylu szukać przepisów aby wyszło coś podobnego do Staropramena - może troch słodsze na dolniakach? Chcę chmielić Perle lub Spalt- takie mam aktualnie w zapasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Tmave: http://www.piwo.org/forum/t4121-Tmave-Bohemskie-Ciemne-.html Ale jak faktycznie chcesz coś słodkiego to spróbuj milk stouta i nie żałuj laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Witam,Ino chciałbym jako pierwsze piwo coś w stylu EIRE NOTECKIE z browaru z Czarnkowa. Właśnie jedno pije i jest świetne. Od jakiegoś czasu je kupuje i to mój faworyt. Dzięki. Do niedawna mogło smakować. W piątek nie wypiłem 0,33. Jakaś tragedia. Woda przechlorowana, albo ja przewrażliwiony. Sam warzę na kranowej ale podgrzewam i wącham. Nie cierpię chloru. Oby to przypadek. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artom Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Tmave:http://www.piwo.org/forum/t4121-Tmave-Bohemskie-Ciemne-.html Ale jak faktycznie chcesz coś słodkiego to spróbuj milk stouta i nie żałuj laktozy. Też myślałem o Milk Stoucie- tylko że trzeba go zrobić na górniakach. Czy ktoś próbował fermentować go na dolniakach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Tmave:http://www.piwo.org/forum/t4121-Tmave-Bohemskie-Ciemne-.html Ale jak faktycznie chcesz coś słodkiego to spróbuj milk stouta i nie żałuj laktozy. Też myślałem o Milk Stoucie- tylko że trzeba go zrobić na górniakach. Czy ktoś próbował fermentować go na dolniakach ? możesz sobie zrobić jak ci się podoba,nie przejmuj się tymi zaleceniami,będzie miało inny charakter,ale pewnie będzie dobre,może nawet lepsze niż na górnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Mojej żonie smakuje Czerwony Smok z Fortuny i w coś takiego będę celował w najbliższym sezonie lagerowym. Po tegorocznym ciemniaku (miało być tmave i nie wyszło) wiem, że 150g carafy III special to za dużo na 20l piwa żeby nie było zbyt mocno spalone, tak że pewnie skończy się na 100g jakiejś czekoladowej I albo II special. Do tego pewnie z 10% caramunich, trochę jaśniejszego karmelowego (razem z 500-600g karmelowych) i duuużo monachijskiego. Chmielenie głównie na goryczkę, tak pod 25 IBU i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się