Gwizdeq92 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Cześcć wszystkim ! Robie swoją trzecia warke z brewkitu jescze chce sie wdrożyc dobrze przed samodzielnym zacieraniem. Dwie pierwsze wyszly jak najbardziej ok, ale teraz chcialbym troszke poeksperymentować, mianowicie mam w zamrażarce swieże pędy sosny i świerku i chcialbym zrobic IPE o lesnym posmaku, kupiłem do tego zwykły brewkit ipa . Zastanawiam sie w jaki sposób dodać to do piwa widze w sumie dwie możliwości, więc moje pytanie do was bardziej doświadczonych piwowarów co będzie lepsze : - wygotowanie pędów w wodzie i dodanie do "brzeczki" samego wywaru razem z odpowiednią ilością wody ? - dodanie poprostu do fermentora surowych pędów na burzliwą i cichą ? Czy widzicie jakieś inne rozwiązanie, którego ja nie znam ? Jakie mniej wiecej ilości w gramach powinienem dodać, zeby miec posmak a nie zdominować piwo ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Jeśli chodzi o opcje, które podałeś to zdecydowanie wywar. Dodanie świeżych pędów do piwa to kiepski pomysł. Ja dodawałem pędy sosny do gotowania(chmielenia) na ostatnie 10-15min. Jeśli dobrze pamiętam to było to około 250g. W aromacie wyszło słabo natomiast w smaku bardzo pozytywnie. Należy uważać z ilością bo może się pojawić nieprzyjemna cierpkość w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdeq92 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Tak też myslalem, zeby nie ryzykowac zakażenia piwa pomimo zamrożenia. Ok dzieki za odpowiedz, jescze jedna kwestia,przelewając na cichą też zrobic ten wywar i dodać, czy odpuscic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 3 godziny temu, Gwizdeq92 napisał: Tak też myslalem, zeby nie ryzykowac zakażenia piwa pomimo zamrożenia. Ok dzieki za odpowiedz, jescze jedna kwestia,przelewając na cichą też zrobic ten wywar i dodać, czy odpuscic ? Najlepiej zrób tak, że wrzucasz brewkit do wody, wrzucasz tam pędy i gotujesz 10 min - pozniej dolewasz do tego reszte wody i fermentujesz (Oczywiście bez pędów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się