Jump to content

Fermentor klarstein - odbiór gęstwy.

smola

Recommended Posts

Panowie jak z odbiorem gęstwy i klarownością piwa na tym sprzęcie? Przyznam, że na razie jestem lekko rozczarowany, chyba, że ja coś nieumiejętnie robię?. Liczyłem, że odbierana gęstwa będzie dosyć gęsta i zwarta, a piwo klarowne. Niestety gdy odbieram, to leci mętne piwo. To samo przez kranik do poboru piwa. Wsad po fermentacji stoi tydzień w temp. 1,5°C, drożdże Wyest 2278, rurkę ustawiałem już w różnych pozycjach, a leci jak by to była NEIPA. We wiadrach po trzech tygodniach fermentacji już było klarowne.

Zwykły stożkowy, dokładnie ten

IMG_20220525_141333.thumb.jpg.8fa7888a550679b52ee9236c58319ccf.jpg

Zastanawiam się czy też może to być spowodowane słabą kondycją drożdży (czwarty pasaż) lub zbyt dużą ilością gęstwy (zadałem 1,5 litra). Godzinę temu zlałem do wiader i wstawiłem do lodówek na 1,5°C. Zobaczę czy się wyklaruje.

Edited by smola

10 minut temu, Hanys93 napisał:

Slyszalem ze potrawia sie zapychac przy pobieraniu drozdzy.

Możliwe, ja jednak mam inną przypadłość. Gęstwa nie jest zbita, a bardzo rzadka, odbieram coś na styl rozwodnionej gliny. Na obecną chwilę dołożyłem jeszcze kolano przed dolnym zaworem, a w przyszłym tygodniu będę warzył to zadam 6 paczek W34/70 i zobaczę jak one będą się zachowywać. Z nimi nigdy nie miałem problemu, a z Wyeast 2278 czasami tak, słabo osiadały.

Edit: może dokupić jeszcze zbiornik na gęstwę dopinany do dolnego zaworu i wtedy swobodnie by do niego opadały. Na razie skłaniam się do tezy, iż zadałem zbyt dużą ilość gęstwy do fermentacji.

Edited by smola

• 3 months later...

Kolano przed zaworem rozwiązało sprawę. Odbieram dwa razy. Pierwszy po 2 tygodniach i drugi raz po CC dzień lub dwa przed rozlewem.

Zbieram kasę na trzeci fermentor, tym razem z brewtaurusa. Wydają się bardziej solidne i lepiej wykonane.