smola Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Panowie jak z odbiorem gęstwy i klarownością piwa na tym sprzęcie? Przyznam, że na razie jestem lekko rozczarowany, chyba, że ja coś nieumiejętnie robię?. Liczyłem, że odbierana gęstwa będzie dosyć gęsta i zwarta, a piwo klarowne. Niestety gdy odbieram, to leci mętne piwo. To samo przez kranik do poboru piwa. Wsad po fermentacji stoi tydzień w temp. 1,5°C, drożdże Wyest 2278, rurkę ustawiałem już w różnych pozycjach, a leci jak by to była NEIPA. We wiadrach po trzech tygodniach fermentacji już było klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Fermentor ciśnieniowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Klarstein nie ma cisnieniowych. Masz tego stozkowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 (edytowane) Zwykły stożkowy, dokładnie ten Zastanawiam się czy też może to być spowodowane słabą kondycją drożdży (czwarty pasaż) lub zbyt dużą ilością gęstwy (zadałem 1,5 litra). Godzinę temu zlałem do wiader i wstawiłem do lodówek na 1,5°C. Zobaczę czy się wyklaruje. Edytowane 1 Lipca 2022 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Slyszalem ze potrawia sie zapychac przy pobieraniu drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 (edytowane) 10 minut temu, Hanys93 napisał: Slyszalem ze potrawia sie zapychac przy pobieraniu drozdzy. Możliwe, ja jednak mam inną przypadłość. Gęstwa nie jest zbita, a bardzo rzadka, odbieram coś na styl rozwodnionej gliny. Na obecną chwilę dołożyłem jeszcze kolano przed dolnym zaworem, a w przyszłym tygodniu będę warzył to zadam 6 paczek W34/70 i zobaczę jak one będą się zachowywać. Z nimi nigdy nie miałem problemu, a z Wyeast 2278 czasami tak, słabo osiadały. Edit: może dokupić jeszcze zbiornik na gęstwę dopinany do dolnego zaworu i wtedy swobodnie by do niego opadały. Na razie skłaniam się do tezy, iż zadałem zbyt dużą ilość gęstwy do fermentacji. Edytowane 1 Lipca 2022 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilnurek Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 No i jak rozwiązała się sprawa z odbiorem gęstwy? Problemem była zbyt duża ilość zadanej do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Kolano przed zaworem rozwiązało sprawę. Odbieram dwa razy. Pierwszy po 2 tygodniach i drugi raz po CC dzień lub dwa przed rozlewem. Zbieram kasę na trzeci fermentor, tym razem z brewtaurusa. Wydają się bardziej solidne i lepiej wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się