KiLL4r Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Witam!! Dwa dni temu zakapslowałem koelscha. Piwo na cichej po dwóch tyg. utworzyło na powierzchni skupiska piany jak w przypadku burzliwej, ale BLG zeszło z 14,5 do 3, dlatego butelkowałem. Piwo było bardzo zanieczyszczone ponieważ wlałem wszystko z kotła z osadami gorącymi do fermentora . Wszystko jednak starałem sie dobrze sterylizować przez wszystkie procesy. Zaglądając dzisiaj do butelek, stoją w temp 20°C, zauważyłem że jest osad już ok. 1 mm co niezdarzyło się mi w poprzednich warkach bo osad był po ok. 2 tyg. Przy szyjce niby widzę już jakąś klarowność ale latają tam jakieś pyłki ( tylko przy niektórych butelkach ). Czy jest to zmętnienie bakteryjne czy piwo się jeszcze wyklaruje jak przeniosę do niskiej temperatury? Pozdrawiam Nie nadmieniłem, że piwo było klarowane żelatyną Edytowane 28 Września 2010 przez KNX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Po dwóch dniach od butelkowania nie ma co oczekiwać cudów. Jak masz możliwość, to przenieś w chłodniejsze miejsce. I czekaj - cierpliwości nigdy za wiele. Otwórz jedną butelkę za tydzień i sam się przekonasz co z tego ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 a po żelatynie wyklarowało się ? Jak wyglądają te "pyłki" ? nie ma błonki na powierzchni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) błonki nie ma, tylko takie drobinki jakby smugi a po żelatynie różnicy niezauważyłem w klarowności Edytowane 28 Września 2010 przez KNX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 no to raczej niedobrze. Te smugi to raczej na pewno nie pozostałosci po osadach przy warzeniu. Raczej wdała sie infekcja. Tym bardziej, że klarowanie nie przyniosło rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Tym razem wystapię w roli optymisty: drożdże kolschowe sa dość pyliste, zmetnienie w butelkach mnie nie dziwi, tym bardziej, że już zaczyna się klarować. Najdalej za tydzień wszystkie drożdże powinny osiąść na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 no to chyba trafi mnie szlag pożyjemy zobaczymy może a nuż wyjdzie z tego coś dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 coder podniosłes mnie na duchu ale to drożdże s-33 a nie koelschowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Tym razem wystapię w roli optymisty: drożdże kolschowe sa dość pyliste, zmetnienie w butelkach mnie nie dziwi, tym bardziej, że już zaczyna się klarować. Najdalej za tydzień wszystkie drożdże powinny osiąść na dnie. i dlatego klarowanie żelatyną nie powiodło się ? drożdże chyba raczej nie kłaczkują w "smugi". Spokojnie nic się nie martw i za jakiś czas próbuj. W końcu trzeba to wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Witam!! Piwo na cichej po dwóch tyg. utworzyło na powierzchni skupiska piany jak w przypadku burzliwej, ale BLG zeszło z 14,5 do 3, dlatego butelkowałem. To mnie trochę niepokoi. Może po burzliwej było słabo odfermentowane. Musisz czekać. Sprawa się wyjaśni sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Spokojnie nic się nie martw i za jakiś czas próbuj. W końcu trzeba to wypić jak się wda infekcja to nic się nie martw, serwuj takie piwo z sokiem i wmawiaj że to lambik. W ten sposób moje 2 skrzynki kwasów zaczęły wszystkim smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się