korko_czong Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Piękne, wygląda jak krem na torcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Będzie można się założyć, że piana utrzyma 5 złotówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) #30 AIPA 5 kg pilzneński 5 kg pale ale 0,5 kg monachijski 0,5 kg Carapils 0,5 kg karmelowy jasny 0,3 kg karmelowy ciemny 68st 70' 78st 5' 50g Apollo 60' 25g Apollo 15' 25g Citra 15' 15g Chinook 10' 40g Cascade 1' US-05 40l 18BLG Na zimno poszło 20g Apollo 65g Cascade 70g Citra 3.8BLG 8% 70IBU 225g cukru ..stuknęła 30-tka i 2 lata na forum Edytowane 30 Października 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) #31 Full 7,2 kg pilzneński 1,4 kg monachijski 0,6 kg Carapils 62 st 10' 72 st 45' 76 st 5' 100g Premiant 60' 50g Saaz 5' Gęstwa W-34/70 43l 13,5BLG Edytowane 22 Października 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) #32 IIPA 6,50 kg pilzneński 5,00 kg pale ale 0,60 kg płatki jęczmienne 0,55 kg karmelowy jasny 0,50 kg carapils 0,50 kg monachijski I 0,20 kg karmelowy ciemny 0,20 kg special B 67 st 80' 72 st 10' 78 st 1' 110 g iunga 60' 75 g tomahawk 60' 15 g chinook 30' 15 g cascade 20' 15 g chinook 15' 15 g casdade 10' 15 g chinook 5' 15 g cascade 1' 15 g tomahawk 1' Gęstwa US-05 37l 21BLG 3l 10BLG na startery Na zimno 50 g chinook 48 g cascade 10 g tomahawk 50 g simcoe 5,8BLG 9% 110IBU Edytowane 8 Listopada 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) #33 Belgian Golden Strong Ale 11 kg pilzneński 1 kg płatki pszeniczne 0,5 kg carabelge 0,1 kg abbey malt 0,1 kg biscuit 1,5 kg cukier kryształ (z ostatnią dawką chmielu) 53 st 5' 62 st 50' 72 st 30' 78 st 1' 40 g Styrian Goldings 60' 40 g Hallertau Tradition (szyszka) 50 g Lomik 30' 40 g Styrian Goldings 10' Starter 2,5l Belgian Ardennes 44l 20,5Blg P.S Przez 3 dni ok 39 kg słodu. Znienawidziłem swój ręczny śrutownik Edytowane 24 Października 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ale za to ile litrów piwa będziesz miał dzięki temu śrutownikowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) #34 Kawka z mlekiem 3,5 kg pilzneński 1 kg monachijski I 0,5 kg karmelowy jasny 0,5 kg płatki owsiane 0,07 kg czekoladowy ciemny 0,2 kg kg pszenica własnoręcznie palona Coś pokręciłem z magazynem i okazało się że brakuje mi czekoladowego. Trzeba było się jakoś ratować. Jedyny plus tego że po zmieleniu palona na patelni pszenica pachniała jak kawa. Dodane na ostatnie 10 min zacierania 0,25 kg jęczmień palony 0,1 kg kawa Antigua Pampojila Prawo serii. W całym tym zamieszaniu zamiast dodać kawę na ostatnie 10 min gotowania dałem na ostanie 10 min zacierania 52 st zasyp 62 st 15' 72 st 40' 78 st 1' 30g marynka 60' 0,5 kg laktoza 15' 1 laska wanilii 1' 30l 15BLG Starter 1l Wyeast British Ale II. Dzięki WiHuRa Edytowane 26 Listopada 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) #35 Dubbel 2,5 kg pale ale 2,0 kg pilzneński 0,75 kg monschijski I 0.5 kg pszeniczny jasny 0,3 kg owsiany 0,3 kg specjal B 0,25 kg abbey 0,25 kg biscuit 0,25 kg carabelge 0,5 kg cukier trzcinowy Dark Mascovado (z ostatnią dawką chmielu) 68 st 70' 78 st 1' 17 g Herkules szyszka 60' 15 g Styrian Golding 20' 15 g Styrian Golding 10' płaska łyżeczka trawy cytrynowej suszonej 10' 50 g rodzynki 10' 50 g skórka pomarańczowa kandyzowana 10' 3 g kolendra 10' 30l17,5 BLG 26l z 130 g cukru (2,1) w 20 st (4l uciekły na podłogę przy fermentacji) Gęstwa Belgian Ardennes Edytowane 17 Grudnia 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ktoś tam pytał więc się pochwale Bogodar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Hej Te grzałki nie przypalają Ci zacieru? Też mam zamiar coś podobnego budować dlatego pytam. Jak je wygiąłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 ostatnio 21 BLG i było ok:) Grzałki zamówiłem w Elektrotermii razem z montażem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) #36 Pils 7,5 kg pilzneński 0,5 kg carapils 0,1 kg zakwaszający 52 st wsypanie słodu 62 st 20' 72 st 40' 78 st 1' 60g Perle 60' 40g Hallertauer Tradition 60' 50g Spalt Select 15' 50g Spalt Select 3' Gęstwa W-34/70 43l 12 Blg Edytowane 27 Listopada 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) #37 Porter "Prawie Opalenicki" 3,0 kg wiedeński 2,0 kg monachijski 1,0 kg pilzneński 0,5 kg karmelowy jasny 0,5 kg Caraaroma 0,2 kg Biscuit 0,2 kg jeczmień palony 1,7 kg WES ciemny (ostanie 10 min gotowania) 35 st zasyp 54 st 10' 62 st 15' 72 st 45' 78 st 1' 50g Marynka szyszka 60' 50g Lomik 10' 50g korzeń Lukrecji 10' 25l 22Blg Gęstwa w-34/70 Edytowane 17 Grudnia 2012 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) #38 Urbook "Śliwkowe Andrzejowe" Zasyp przygotowany jakiś czas temu notatki zaginęły. 50 st zasyp 62 st 30' dekokt i gotowanie 20' 72 st 30' 78 st 1' 30 g Marynka 60' 30 g Lubelski 15' 20o g wędzona suszona śliwka 10' 17 BLG gęstwa W-34/70 Edytowane 10 Września 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) #39 ANZIPA 7.0 kg pilzneński 2,5 kg pale ale 1,0 kg monachijski I 0,8 kg carapils 0,8 kg pszeniczny 0,6 kg abbey malt 0,3 kg carahell 0,2 kg special b 68 st 60' 72 st 15' 78 st 1' 25 g Galaxy 60' 25 g Southern Cross 40' 30 g Nelson Sauvin 30' 30 g Pacific Gem 20' 35 g Galaxy 15' 35 g Southern Cross 10' 40 g Galaxy 5' 40 g Nelson Souvin 3' 50 g Kohatu 1' 15 BLG 58l 70 IBU uff...... Gestwa US-05 Na zimno Galaxy 100 g Southern Cross 80 g Nelson Sauvin 20 g Pacific Gem 55 g Edytowane 5 Stycznia 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Małe usprawnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Porter z lukrecją ma wielką szanse na wygraną w konkursie "Porażka roku" za to urbook z suszonymi śliwkami smakuje obiecująco. #40 1000 IBU 4,5 kg pale ale 4,5 kg monachijski 800 g Herkules 80' 150 g Herkules 15 130 g Herkules 5' 25 l 17 BLG + na startery 6l (przed chmieleniem) Gęstwa US-05 Edytowane 17 Stycznia 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) #41 Pils 6 kg pilzneński 2 kg monachijski 0,5 kg carapils 52 st 15' 62 st 30' 68 st 30' 73 st 20' 78 st 1' 50 g Marynka 60' 35 g Saaz 25' 35 g Sladek 25' 35 g Saaz 10' 35 g Sladek 10' 80 g Saaz 1' 40l 13 BLG rozcieńczone 2,5l do 12 BLG Starter Urquell Lager dzięki malymiki Edytowane 17 Stycznia 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) #42 AIPA 7,0 kg pilzneński 2,5 kg pale ale 1,0 kg monachijski 0,8 kg carapils 0,3 kg special b 0,25 kg biscuit 0,25 kg carabelge 0,25 kg słód owsiany 68 st 70' 72 st 10' 78 st 1' 10 g Apollo 60' 10 g Summit 60' 30 g Citra 25' 30 g Apollo 20' 30 g Amarillo 15' 30 g Summit 10' 40 g Apollo 5' 40 g Amarillo 3' 40 g Citra 1' Na zimno 50 g Citra 7 dni 50 g Mosaic 7 dni 50 g Citra 2 dni 50 g Mosaic 2 dni Gęstwa US-05 15,5 BLG 48 l Edytowane 8 Lutego 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) #43 Dark IPA Miała być jeszcze jedna AIPA ale coś mnie tak naszło by przejść na ciemną stronę mocy 7,0 kg pilzneński 2,5 kg pale ale 1,0 kg monachijski 0,8 kg carapils 0,5 kg karmelowy 150 0,5 kg pszemiczny 0,4 kg biscuit 0,5 kg jęczmień palony (ostatnie 10 min) 0,5 kg czekoladowy (ostatnie 10 min) 68 st 70' 78 st 1' Na zimno 7 dni Amarillo 50 g 7 dni Mosaic 50 g 2 dni Amarillo 50 g 2 dni Mosaic 50 g 17 BLG 46l Gęstwa US-05 Edytowane 5 Marca 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Miałem okazje spróbować warek 24 (Amber Ale) i 29 (wędzonka) i były naprawdę świetne, choć Willamette nie będzie chyba moim ulubionym chmielem. Ale dzisiaj spróbowałem AIPA (warka 25 lub 30, kapsel podpisany cienkopisem) i... klękajcie narody! Nie będę się rozpisywał, bo każdy wie czego się spodziewać po AIPA, ale po prostu jedyne co można powiedzieć to bierzcie i pijcie z tego wszyscy . Jak wykończę słody, które teraz mam to musowo warzę wg któregoś z tych przepisów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Dziękuje za miłe słowa ale tak naprawdę jeszcze dużo się muszę nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Pierwsze podejście do portera po zabutelkowaniu.na szczęście jest lepiej. Przestaje smakować jak czarne żelki Haribo Następna degustacja za 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) #44 "Chyba Pils" 7,0 kg pilzneński 1,0 kg monachijski 0,8 kg carapils 52 st 10' 62 st 15' 68 st 40' (miało być 72 st ale coś mi się źle ustawiło w sterowniku) 78 st 1' 50 g Marynka 60' 30 g Mosaic 20' 30 g Mosaic 1' Gęstwa Urquell Lager 45 l 12 BLG Edytowane 10 Lutego 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się