AndrzejKu Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Nie wiem. Pierwsza próba dopiero jak wrócę z urlopu :-) Edytowane 31 Lipca 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 A starego śrutownika się nie pozbywasz przypadkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Pozbywam :-) ale już komuś obiecałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 A no to niech dobrze służy nowemu właścicielowi , lub właścicielce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Trwają przygotowania do nowego sezonu. Aby był on bardziej przyjemny zaczynam od lekarstwa na "dzień po" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Co to za wynalazek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Kwas buraczany z odrobiną chilli Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Nigdy nie robiłem z całych buraków, zawsze krojone w słupki, czy plastry. Ile czasu w takiej formie fermentują? Edytowane 1 Września 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Jak to smakuje i jak to się robi o ile możesz zdradzić recepturę nigdy czegoś takiego nie piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Nigdy nie robiłem z całych buraków, zawsze krojone w słupki, czy plastry. Ile czasu w takiej formie fermentują? Ja też nie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Jak to smakuje i jak to się robi o ile możesz zdradzić recepturę nigdy czegoś takiego nie piłem. Trochę mnie poniosło z ilością :-) Skład 2 worki buraków 10 główek czosnku 2 garście kminku 1 op liści laurowych 1 op ziela angielskiego 1 łyżeczka pestek chili 1 kromka chleba razowego na zakwasie Zalać przygotowaną lekko osoloną wodą. Poczekać 2-3 tygodnie. Przecedzić, wlać do butelek. Pić schłodzone. Na zdrowie Czasem dodaje jabłka lub jarzyny (seler, marchewka, pietruszka). Można też gotując wodę dodać oprócz soli część przypraw będzie bardziej aromatyczny Raz za wcześnie zabutelkowalem i kwas się nagazował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 @AndrzejKu Znaczy, że to są plastry? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Receptura Jest mega duża . Te buraki w kg to ile ? Z czosnkiem nie ma pomyłki? Główki czy ząbki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) 10 kg buraków obranych i pokrojonych w plastry oraz 10 główek czosnku. Lubię jak kwas jest mocno aromatyczny można też dać mniej. Czosnku nie chce mi sie obierać wiec kroję główkę na pół . Edytowane 2 Września 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) #54 Zimowe 4,0 kg pilzneński 1,0 kg monachijski 1,0 kg pszeniczny 1,0 kg płatków owsianych 0,3 kg karmelowy Strzegom 30 ECB 0,2 kg karmelowy ciemny Litovel 333 ECB 0,1 kg czekoladowy (po 66 st) 0,1 kg jęczmień prażony (po 66 st) 53 st zasyp 66 st 70' 78 st 5' 20 g Taurus 60' 2 kawałeki kory cynamonu 10' 1 gałka muszkatołowa 10' 8 goździki 10' kawałek świeżego imbiru 10' 3 g kardamonu 10' 3 g ziela angielskiego 10' 3 g pieprzu 10' 1 anyż gwiaździsty 10' 50 g śliwki kalifornijskiej 10' skórka z 3 pomarańczy 10' Skórka z 1 limonki 25 g Chinnok 10' 1,1 kg miód 5' 1 kg cukier Drożdże T-58. Planowane 26 l 22 BLG Edytowane 15 Września 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Śrutownik spisał się świetnie wydajność 90%. Przesadziłem z wysładzaniem wyszło 32 l 19 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 #55 Jasne 8,0 kg pilzneński 1,6 kg wiedeński 0,8 kg carapils 0,4 kg monachijski 0,15 kg melanoidowy 55 st zasyp 52 st 10' 62 st 20' 72 st 40' 78 st 1' 50 g Taurus 60' 60 g Saaz 25' 60 g Saaz 1' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Tak miało być. Niestety ze sterownika poszedł ogień. Temperatura zacieru 70 st. Biorę się za wysladzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Jakoś poszło. Mała zmiana co do chmielenia 1 gotowanie 25 g Taurus 60' 50 g Saaz 25' 50 g Saaz 2' Mauribrew Lager 497 2 saszetki 29 l 12 BLG 2 gotowanie 25 g Taurus 60' 20 g Mosaic 25' 20 g Mosaic 1' po 30' chlodzenie. To nie AIPA ale w sumie czemu nie 27 l 12 BLG W-34/70 2 saszetki Edytowane 19 Września 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 #35 Dubbel Bardzo smaczny dubbel. Bardzo pełny w smaku i choć nie jestem mistrzem w sensoryce to na początku czuć przede wszystkim belgijską owocowość i delikatną skórkę od chleba. Nie wiem czy to autosugestia, ale wydaje mi się, że czuć także nutę takiej witbierowej cytrusowości. Później do głosu dochodzi goryczka - generalnie połączenie Styriana i Ardennsów moim zdaniem pasuje do dubli. Alkohol mnie nie wyczuwalny, choć w miarę degustacji daje znać o sobie. Piana drobnopęcherzykowa, zostaje do końca degustacji tworząc koronkę. Na zdjęciach można rzucić okiem jak się prezentuje w kielichu w wersjach bez lampy i z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 #38 Urbock wędzony śliwką Każdy łyk piwa przypominał mi mecz hokejowy - ma trzy tercje. Na początek rzuca się w język kiełbasiano-jałowcowa wędzonka a'la Marzen z Schlenkerli. Później czuć słodziutką śliwkę niczym w wyleżakowanym Brackim Rauchbocku a na koniec smak nierozcieńczonego, wigilijnego kompotu z suszu. Osobiście mi piwo bardzo smakowało, ale np. moja LP powiedziała, że piwo jest ok, ale posmak jest obleśny Żonom zostawmy milk stouty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 #33 Belgian Golden Strong Ale Najlepsze z trójki otrzymanych piw, choć jego zalety dostrzeże tylko miłośnik belgijskich klimatów. Piwo nalewa się bez problemów, a kożuszek piany pozostaje do końca degustacji. W smaku czuć przede wszystkim Ardennsy czyli przyjemna kwiatowość, a po chwili dołączają do niej nuty przyprawowo-korzenne. Dopiero na finiszu czuć posmaki chmielowe. Nie wiem ile ma alkoholu (pewnie koło 9%), ale jest świetnie ukryty i w ogóle nie przeszkadza. Nasycenie idealne. Ciekaw jest jak zmieni się smak tego piwa za rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Rozpieszczasz mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) #56 Słoneczne ale 3 7,0 kg pilzneński 3,5 kg wiedeński 1,5 kg pszeniczny 1,5 kg carapils 72 st zasyp 68 st 90' 78 st 1' 50 g Galaxy 60' 50 g Summit 20' 50 g Chinook 15' 50 g Amarillo 10' 50 g Cascade 5' 50 g Ahtanum 0' po 30' chłodzenie Na zimno 7 dni 45 g Citry na 42 l (21l bez chmielenia) 63 l 13 BLG US-05 2 saszetki Edytowane 20 Października 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) #57 RIS "Risiek" 3,0 kg monachijski 2,0 kg wiedeński 2,0 kg pilzneński 1,0 kg pszeniczny 1,0 kg karmelowy jasny 1,0 kg płatki owsiane 0,9 kg czekoladowy ciemny 0,9 kg jeczmien prażony 0,7 kg karmelowy ciemny 1 łyżeczka węglanu wapnia 66 st 90' 78 st 1' 120' gotowanie 90' Northdown 100 g 90' Taurus 60 g 15' Lubelski 50 g 15' EKG 50 g 10' cukier 1 kg 10' WES ciemny 1,7 kg 10' ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7 kg Gęstwa Wyeast 1728 Scottish Ale. Dzięki Kantor 40l 25 BLG zeszło do 7 BLG Cicha 9.11 Rozlew 18.01 Edytowane 20 Stycznia 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się