WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie używam RO (tzn,. raz użyłem) i też miewam ogromne przełomy i świetną klarowność więc nie jest to jedyna składowa tego sukcesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Ale ja do tej pory nie modyfikowałem wody poza słodem zakwaszajacym więc dla mnie jest różnica Edytowane 11 Lutego 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Tak wiem, nadmieniam tylko, że nie zawsze to jeden czynnik o tym decyduje. Ogólnie zaś sam przełom to dość chimeryczne zjawisko, przynajmniej u mnie. Powodzenia z Czech Pilsami, kłopotów nie robią, jedynie zostawiają trochę siarki, nawet po 3 tygodniowej fermentacji ale później znika ona całkowicie. Edytowane 12 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Coś wiem na ten temat. W moim AA niestety nie było. Piwo na cichej w 10 st i dalej mętnie jak cholera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mętność w AA czy na Czech Pilsach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mętność w AA drożdże S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Uff już myślałem że coś nie tak z Czech Pilsami Nie znam dobrze S-04 ale raczej miały bardzo dobra flokuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czechy zadałem dziś rano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) #66 American wheat 4,00 kg pilzneński 4,00 kg pszeniczny woda RO z kranówką 1:1 54 st 5' 68 st 60 ' 78 st 15 ' 46 l 11 BLG 2 paczki Danstar Nottingham Edytowane 18 Lutego 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 # 67 AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) # 68 AAA 3,20 kg pale ale Strzegom 1,60 kg pilzneński Bruntal 1,40 kg monachijski Strzegom 0,90 kg pszeniczny Strzegom 0,90 kg carared Weyermann 0,90 kg karmelowy 120 Litovel 0,20 kg zakwaszający 0,10 kg pszenica palona na ostatnie 5 min woda RO z kranówką 1:1 56 st zasyp 54 st 10' 68 st 90' 78 st 20' 18 g Vic Secret 60' 40 g Chinook 15' 50 g Amarillo 1' na zimno 50 g centennial 56l 12,5 BLG gęstwa Danstar Nottingham Edytowane 17 Marca 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Co za rozmach Nie brakuje Ci miejsca na fermentory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Miejsca nawet nie ale potrzebuje kogoś chętnego do mycia butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) #69 Żytnie "Glut" 5,00 kg żytni 3,00 kg monachijski 2,00 kg pilzneński 0,40 kg special W 0,08 kg jęczmień palony dodany podczas wysładzania woda RO z kranówką 1:1 56 st zasyp 54 st 10' 69 st 90' 78 st 20' 80 st wysładzanie 50 g Styrian Goldings 60' 20 g Perle 10' 54 l 13 BLG drożdże Weihenstephan Weizen Edytowane 12 Marca 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 #54 Zimowe (chyba, bo dostałem jako świąteczne) Gdy dostawałem je w grudniu to zastrzegłeś sobie, że jest nieułożone. Dostało więc prawie 3 miechy dodatkowego leżenia w piwnicy Po otwarciu czuć przede wszystkim typową nutę dla T-58 i przyprawy. Piany nie ma prawie w ogóle (ale ta szczątkowa tworzy piękną koronkę), ale wysycenie jest idealne. Piwo na początku degustacji jest delikatnie kwaśne, ale w miarę ogrzewania czuć co raz intensywniej przyprawy (imbir), przez chwilę nieokreśloną przeze mnie rześkość, a posmaku coś jak kompot z suszu. Ogólnie to bardzo dobre i wypite ze smakiem, ale gdybym go nie dostał od Ciebie to nigdy bym nie uwierzył, że uwarzyłeś tak mało goryczkowe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) # 70 AIPA 9,60 kg pilzneński 1,20 kg pszeniczny 0,90 kg carapils 0,50 kg Karmelowy czerwony Strzegom 0,20 kg karmelowy 333 Litovel 0,20 kg zakwaszający woda RO z kranówką 1:1 53 st 5' 64 st 60' 72 st 15' 78 st 20' 25 g Magnum 60' 30 g Zeus 25' 40 g Simcoe 20' 40 g Citra 15' 40 g Centennial 10' 40 g Ahtanum 5' 40 g Amarillo 2' 40 g Simcoe 1' na zimno 100 g Citra 50 g Simcoe 50 g Amarillo 50 l 16 BLG gęstwa US-05 Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Plany White IPA American Pale Ale Turbo kozak na WLP099 Lambic American Wheat Summer Ale Amber Ale American Amber Ale White IPA AIPA Pils Stout kakaowy 100 % pszenica Brown Ale Świąteczne Wędzone Edytowane 8 Lipca 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) we wtorek coś jak Deschutes Chainbreaker White IPA 6,00kg pilzneński 2,00 kg pszeniczny 1,50 kg płatki pszeniczne 52 st 10' 66 st 60' 78 st 20' 50 g Zeus 60' 25 g skórki ze świeżej pomarańczy 5' 7 g kolendry indyjskiej 5' 60 g Centennial 0' 60 g Citra 0' 30 g Cascade 0' Chmiele po skończeniu gotowania z przerwą w 80 st 30' drożdze Saccharolicious B003 Wheat I Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) #71 Turbo Kozak Etap I 05.04.2014 1,7 kg ekstraktu słodowego 30 g Piligrim 60' 30 g Amarillo 30' 30 g Cascade 15' 1 g pożywki do drożdży MAX Napowietrzanie 30' 9 l 11 blg drożdze WLP099 Etap II 7.04.2014 1,75 l wody 1,70 kg ekstraktu słodowego 5 g Piligrim 60' 1 g pożywki Etap III 10.04.2014 1,50 l wody 1,70 kg ekstraktu słodowego 1 g pożywki Napowietrzanie 20' Etap IV 12.04.2014 1,5 l wody 1,7 kg ekstraktu słodowego 1 g pożywki Etap V 14.04.2014 1,25 l wody 1,7 kg ekstraktu słodowego 1 g pożywki Etap VI 15.04.2014 2 l wody 3,4 kg ekstraktu słodowego 1 g pożywki Etap VII 17.04.2014 Hop tea 1,5 l wody 60 g Piligrim 60' 50 d Centennial 10' 1l hop tea 1,5 kg cukru reszta pożywki 22l ok 41 BLG 30 g płatów mocno opiekanych odkaża sie 100 ml whisky Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) #72 White IPA 5,00 kg pilzneński 2,00 kg pszeniczny 1,20 kg płatki pszenne 1,20 kg płatki ryżowe 0,60 kg płatki jęczmienne 55 st zasyp 53 st 10' 63 st 15' 72 st 60' 78 st 20' 40 g Topaz 60' 50 g Sorachi Ace 15' 40 g świeżej skórki z pomaranczy 5' 7 g kolendra indyjska 5' 60 g Centennial 0' 60 g Citra 0' 30 g Cascade 0' 50 l 14 BLG Saccharolicious B003 Wheat I Na zimno 2x30 g Amarillo Edytowane 9 Czerwca 2014 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ciekawy jestem jak wyszła Ci ta "szatańska"goryczka 666IBU - opisz degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Może chcesz się sam przekonać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Z góry dziękuję,szkoda,że rzadko bywam w Krakowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Jakby co to ja się piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ja gdy zbliżam się do tej butelki czuję taki przenikliwy chłód... temperatura spada o kilka stopni, żarówki przygasają , para z ust leci Być może jutro zmierzę się z tym demonem , jeśli sobie życzysz to tutaj wklepię recenzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się