Skocz do zawartości

Browar domowy "Wapiennki"


Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiem, nadmieniam tylko, że nie zawsze to jeden czynnik o tym decyduje. Ogólnie zaś sam przełom to dość chimeryczne zjawisko, przynajmniej u mnie. Powodzenia z Czech Pilsami, kłopotów nie robią, jedynie zostawiają trochę siarki, nawet po 3 tygodniowej fermentacji ale później znika ona całkowicie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 American wheat

 

4,00 kg pilzneński

4,00 kg pszeniczny

 

woda RO z kranówką 1:1

 

54 st 5'

68 st 60 '

78 st 15 '

 

46 l 11 BLG 2 paczki Danstar Nottingham

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 68 AAA

 

3,20 kg pale ale Strzegom

1,60 kg pilzneński Bruntal

1,40 kg monachijski Strzegom

0,90 kg pszeniczny Strzegom

0,90 kg carared Weyermann

0,90 kg karmelowy 120 Litovel

0,20 kg zakwaszający

0,10 kg pszenica palona na ostatnie 5 min

 

woda RO z kranówką 1:1

 

56 st zasyp

54 st 10'

68 st 90'

78 st 20'

 

18 g Vic Secret 60'

40 g Chinook 15'

50 g Amarillo 1'

 

na zimno

50 g centennial

 

56l 12,5 BLG gęstwa Danstar Nottingham

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Żytnie "Glut"

 

5,00 kg żytni

3,00 kg monachijski

2,00 kg pilzneński

0,40 kg special W

0,08 kg jęczmień palony dodany podczas wysładzania

 

woda RO z kranówką 1:1

 

56 st zasyp

54 st 10'

69 st 90'

78 st 20'

80 st wysładzanie

 

50 g Styrian Goldings 60'

20 g Perle 10'

 

54 l 13 BLG drożdże Weihenstephan Weizen

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 Zimowe (chyba, bo dostałem jako świąteczne)

 

Gdy dostawałem je w grudniu to zastrzegłeś sobie, że jest nieułożone. Dostało więc prawie 3 miechy dodatkowego leżenia w piwnicy ;) Po otwarciu czuć przede wszystkim typową nutę dla T-58 i przyprawy. Piany nie ma prawie w ogóle (ale ta szczątkowa tworzy piękną koronkę), ale wysycenie jest idealne. Piwo na początku degustacji jest delikatnie kwaśne, ale w miarę ogrzewania czuć co raz intensywniej przyprawy (imbir), przez chwilę nieokreśloną przeze mnie rześkość, a posmaku coś jak kompot z suszu. Ogólnie to bardzo dobre i wypite ze smakiem, ale gdybym go nie dostał od Ciebie to nigdy bym nie uwierzył, że uwarzyłeś tak mało goryczkowe piwo ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 70 AIPA

 

9,60 kg pilzneński

1,20 kg pszeniczny

0,90 kg carapils

0,50 kg Karmelowy czerwony Strzegom

0,20 kg karmelowy 333 Litovel

0,20 kg zakwaszający

 

woda RO z kranówką 1:1

 

53 st 5'

64 st 60'

72 st 15'

78 st 20'

 

25 g Magnum 60'

30 g Zeus 25'

40 g Simcoe 20'

40 g Citra 15'

40 g Centennial 10'

40 g Ahtanum 5'

40 g Amarillo 2'

40 g Simcoe 1'

 

na zimno

100 g Citra

50 g Simcoe

50 g Amarillo

 

 

50 l 16 BLG gęstwa US-05

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Plany

 

White IPA

American Pale Ale

Turbo kozak na WLP099

Lambic

American Wheat

Summer Ale

Amber Ale

American Amber Ale

White IPA

AIPA

Pils

Stout kakaowy

100 % pszenica

Brown Ale

Świąteczne

Wędzone

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

we wtorek

 

coś jak Deschutes Chainbreaker White IPA

 

 

6,00kg pilzneński

2,00 kg pszeniczny

1,50 kg płatki pszeniczne

 

52 st 10'

66 st 60'

78 st 20'

 

50 g Zeus 60'

25 g skórki ze świeżej pomarańczy 5'

7 g kolendry indyjskiej 5'

60 g Centennial 0'

60 g Citra 0'

30 g Cascade 0'

 

Chmiele po skończeniu gotowania z przerwą w 80 st 30'

 

drożdze Saccharolicious B003 Wheat I

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Turbo Kozak

 

Etap I

05.04.2014

 

1,7 kg ekstraktu słodowego

 

30 g Piligrim 60'

30 g Amarillo 30'

30 g Cascade 15'

 

1 g pożywki do drożdży MAX

Napowietrzanie 30'

9 l 11 blg drożdze WLP099

 

Etap II

7.04.2014

 

1,75 l wody

1,70 kg ekstraktu słodowego

 

5 g Piligrim 60'

 

1 g pożywki

 

Etap III

10.04.2014

 

1,50 l wody

1,70 kg ekstraktu słodowego

 

1 g pożywki

Napowietrzanie 20'

 

Etap IV

12.04.2014

 

1,5 l wody

1,7 kg ekstraktu słodowego

 

1 g pożywki

 

Etap V

14.04.2014

 

1,25 l wody

1,7 kg ekstraktu słodowego

 

1 g pożywki

 

Etap VI

15.04.2014

 

2 l wody

3,4 kg ekstraktu słodowego

 

1 g pożywki

 

Etap VII

17.04.2014

 

Hop tea

1,5 l wody

60 g Piligrim 60'

50 d Centennial 10'

 

1l hop tea

1,5 kg cukru

 

reszta pożywki

 

22l ok 41 BLG

 

30 g płatów mocno opiekanych odkaża sie 100 ml whisky :)

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 White IPA

 

5,00 kg pilzneński

2,00 kg pszeniczny

1,20 kg płatki pszenne

1,20 kg płatki ryżowe

0,60 kg płatki jęczmienne

 

55 st zasyp

53 st 10'

63 st 15'

72 st 60'

78 st 20'

 

40 g Topaz 60'

50 g Sorachi Ace 15'

40 g świeżej skórki z pomaranczy 5'

7 g kolendra indyjska 5'

60 g Centennial 0'

60 g Citra 0'

30 g Cascade 0'

 

50 l 14 BLG Saccharolicious B003 Wheat I

 

Na zimno

 

2x30 g Amarillo

Edytowane przez AndrzejKu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja gdy zbliżam się do tej butelki czuję taki przenikliwy chłód... temperatura spada o kilka stopni, żarówki przygasają , para z ust leci :D

 

Być może jutro zmierzę się z tym demonem , jeśli sobie życzysz to tutaj wklepię recenzję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.