plx Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Ale jak w dziewiętnastce 5' date='7 ABV?[/quote']Dużo słodów karmelowych, wysokie temperatury zacierania i z 19°Blg bez problemu da się zakończyć fermentację na 8°Blg. A własnie jednym z wzorów (pomińmy jego dokładność) przy takich gęstościach właśnie wychodzi 5,7% alk. Chodzi o to że słody karmelowe nie rozpadają się na cukry które zeżrą drożdże i 8 °Blg to coś co nadaje smak, kolor itd w piwie ciemnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) już wyjaśniam całe zajście z tą warką http://www.piwo.org/forum/t4030-Browar-REX-%23-17-Brakujace-Ogniwo.html Warzone w lipcu Skład: woda do zacierania 22l z wodociągu Pilzeński 6kg Karmelowy własny, z pilzeńskiego 0,5kg Jęczmień palony 270g Barwiący 200g Kasza jęczmienna kleikowana 1kg Ekstrakt barwiący własny 13°Blg 1l Zacieranie: 67°C - 90min 76°C -> wsypanie ciemnych słodów -> filtracja Chmielenie: 50min - 40g Marynka 10min - 30g Lubelski Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - górnej fermentacji 16-22°C Ilość brzeczki 18l 19°Blg Drożdże zadane w 28°C Fermentacja burzliwa 6dni - temp brzeczki 20-22°C - zeszło do 5,5°Blg Fermentacja cicha 14dni - temp brzeczki 20-21°C - zeszło do 4,5°Blg Surowiec użyty do refermentacji 1,5l brzeczki 17°Blg Szacunkowo napisałem że piwo ma ok 7,5% ABV Możliwe że po prostu Pieron się machnął i napisał na odwrót, ale zapytam dla pewności Przepraszam za bajzel w powyższych zapiskach Jak zacznę prowadzić Zapiski tu na forum to ta receptura się tam pojawi Aha, piwko w stylu (lub obok stylu) Foreign Extra Stout Edytowane 14 Października 2010 przez rex5555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) No i teraz jasne wszystko! 7,5 to dla mnie wynik już prawdopodobny do osiągnięcia. Nie mogłem w to uwierzyć że ciemne słody potrafią aż tak podnieść ilość niefermentowalnych cukrów. W takim karmelowym to na pewno jest dużo maltozy, bo jest zacierane w ziarnie jak to wszyscy wiedzą. Tak że problem z głowy. Jedyne co mnie gnębi to ilość alkoholu i rozgrzewające właściwości moich piwek... Nawet moja mama nie potrafi wyczuć nuty alkoholowej w zapachu, a jednak dobrze czeszą grzywę. Może jak bym zacierał tylko w 68°C to byłyby słabsze? Edytowane 14 Października 2010 przez hoirack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 ja nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego to jest problem. Jak są dla Ciebie za mocne piwa to rób je o mniejszym ekstrakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Lubie piwa o dużym ekstrakcie... W sumie to nie jest problem, ale byłem przekonany że piwka domowe są słabsze od koncerniaków. Właściwie nie ma co się rozwodzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Lubie piwa o dużym ekstrakcie... to po prostu przy zacieraniu wpyp ziarno bezpośrednio do 72-73°C. Ekstrakt będzie wysoki, a po "czaszy" nie pociągnie. W sumie to nie jest problem, ale byłem przekonany że piwka domowe są słabsze od koncerniaków. Domowe są i słabsze, są i mocniejsze. Koncerniaki są tylko i wyłącznie nastawione na wyciągnięcie jak najwięcej %%% z surowca i to wszystko tłumaczy. Smak, aromat i inne to rola drugo-trzecio planowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Lubie piwa o dużym ekstrakcie... to po prostu przy zacieraniu wpyp ziarno bezpośrednio do 72-73°C. Ekstrakt będzie wysoki' date=' a po "czaszy" nie pociągnie.[/quote'] Poeksperymentuję i zobaczę co mi najbardziej pasuje. A takie zacieranie nie daje za dużo słodkości? W sumie to nie jest problem' date=' ale byłem przekonany że piwka domowe są słabsze od koncerniaków.[/quote']Domowe są i słabsze, są i mocniejsze. Koncerniaki są tylko i wyłącznie nastawione na wyciągnięcie jak najwięcej %%% z surowca i to wszystko tłumaczy. Smak, aromat i inne to rola drugo-trzecio planowa. I właśnie dziwię się, że przy ekstrakcie 12°Blg°C moje piwka są i smaczne i mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 a jak dajesz surowiec do refermentacji? bo jeśli sypiesz suchy, albo rozpuszczasz w małej ilości wody, to to może podnieść zawartość alkoholu o 0,3-0,5 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Robiłem różnie. Ale nie używałem rezerwy. Biorę poprawkę na surowiec do refermentacji, ale i tak mam wrażenie że wychodzi więcej alk niż z obliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi